Így kezeld a túlérzékeny embert
Írta:

Így kezeld a túlérzékeny embert

Ha barátod, barátnőd, anyukád vagy a tesód a túlérzékeny emberek közé tartozik, akkor ne morogj rá, ha megint elsírja magát örömében/bánatában. Inkább fusd át ezt a pár gondolatot, hogy jobban megértsd őt. ;)

 

Évek óta tudom, hogy a túlérzékenység áldás és átok egyszerre, hiszen minden érzés ezerszeres intenzitással robog át rajtam, mint például azokon a barátaimon, akik kevésbé érzékenyek. Ezt pedig olykor a munkám során is tudom hasznosítani, hiszen a kreatív írásnál kimondottan jól jöhet az ilyesmi (ha tudatosan tudjuk alkalmazni).

 

Másrészt viszont a hétköznapok során nem mindig könnyű együtt élni ezzel a fokozott szenzitivitással, mert hát az érzékeny ember túlpörög, túlagyal, túlelemez dolgokat, és a végén legtöbbször elsírja magát. Én legalábbis.

 

Hogy számodra könnyebb legyen minket, túlérzékeny embereket megérteni és kezelni, most összeállítottam egy személyes kis útmutatót. Mondjuk ez talán inkább pár tipp vagy jótanács, amiket megfogadva jobban megérted majd szenzitív rokonaidat, barátaidat, párodat. De aztán ne lepődj meg, ha ezt látva is elsírja majd magát… ;)

 

1. Képzeld magad a helyébe

Ismerek olyan párt, akik rendszeresen ezt gyakorolják. Például ha összekapnak, és van néhány percnyi csend, akkor mindketten megpróbálják egy kicsit a másik helyébe képzelni magukat, és az ő nézőpontjából látni a helyzetet. Hogyan vélekedik és hogy érzi magát a másik – ha ezt megpróbálod, és rá tudsz érezni egy picit, hogy miért sír például érzékeny lelkű párod, akkor máris híd épülhet köztetek falak helyett. ;)

 

2. Hadd beszéljen!

Ha azt látod, hogy szenzitív kis virágszálad / tesód / legjobb barátnőd érzékenyen reagál valamire, kérd meg, mondja el, mit gondol, mit érez. Nem kell vitatkozni vele, csak hallgasd végig. Ha elsírja magát, mondd, hogy csak meg akarod érteni őt. Sokszor ez is sokat jelent, hidd el. ;)

 

3. „Mondd meg, mit szeretnél”

Ha igazán jó pontokat szeretnél, azt is megkérdezheted, mit szeretne: hagyd egyedül, öleld át, mondj pár kedves szót vagy vigasztald meg? Nagyon hálás lesz a kedvességedért.

 

4. Ne hagyd sokáig egyedül

Ha arra kér, hogy inkább hadd maradjon magára, akkor se hagyd sokáig egyedül, mert – ahogy már a cikk elején említettem – mi, hiperszenzitívek hajlamosak vagyunk túlgondolni mindent. Ez pedig senkinek sem jó ;) úgyhogy egy idő után találd meg egy kérdéssel, egy érdekes cikkel, vagy egy olyan feladattal, amit csak ő tud megoldani. Ez mindig bejön. ;)

 

5. Tereld el a figyelmét

Ha nagyon magára vett valamit, esetleg – igen, van rosszabb: – már percek óta sír, akkor itt a figyelemelterelés ideje: vedd a kabátotokat, és induljatok el moziba, sétálni, vagy vegyél elő egy kis vésztartaléknak szánt csokit és néhány régi fényképet, amikkel garantáltan sikerül majd elterelni a kis érzékeny lélek figyelmét.

 

És végül, de ezt szerintem magadtól is tudod már: ha örömet akarsz neki szerezni, rendszeresen mutasd ki, milyen boldog és hálás vagy, hogy ő van neked. Ezzel biztosan könnyeket csalsz majd a szemébe, de azok ezer százalékosan a boldogság könnyei lesznek (de most már nekem is adjon valaki egy zsebkendőt ;) ).

  • 1348 2018. május 24 Életmód 2018. május 24.

    Facebook Comments