3 tipp, hogy ne szedj fel pluszkilókat a koronavírus idején
Írta:

3 tipp, hogy ne szedj fel pluszkilókat a koronavírus idején

Az otthon töltött idő önmagában nem kell, hogy egyet jelentsen a hízással – így nem is fog!

 

Akár az unalom, a magány, vagy a szorongás az oka, de az mindenesetre tény, hogy a koronavírus helyzet miatti otthonlét többségünknél azzal is együtt jár, hogy többet eszünk, nassolunk. Hogyan lehetne ezt visszafogni, így elkerülni a súlygyarapodást?

 

Egy, a New York Postnak nyilatkozó egészséggel étkezéssel foglalkozó szakértő, Tatiana Boncompagni azt javasolja, kezdjük ott, hogy kialakítunk egy rendszert: tervezzük meg előre, mit eszünk majd, abból mennyit és mikor. Először zöldségeket együnk, azokból annyit, amennyit csak jól esik, hiszen kalóriatartalmuk alacsony, a hasunkat viszont remekül eltelítik – így nemes egyszerűséggel nem marad már hely a hízlaló falatoknak.

 

De mit tehetünk, ha még ezután is édeset vagy sósat kívánunk? Íme, három egyszerű, minden nassolni vágyó számára megvalósítható tipp.

 

1. Soha ne zacskóból, dobozból együnk! Mindig szedjünk egy kistányérra vagy bögrébe az adott finomságból annyit, amennyit egyszerre elmajszolnánk. Így jóval kisebb a kísértés, hogy a chipses zacskó aljáig eljussunk, vagy a jégkrémes doboz teljes tartalmát meg akarjuk enni egy ülő helyünkben. És az is kevésbé valószínű, hogy felállnánk utántölteni az elfogyott nasit, ha már olyan kényelmesen elhelyezkedtünk a kanapén, és elindítottuk a kedvenc sorozatunkat.

 

2. A főétel után várjunk 20 percet. Ugyanis ennyi idő kell a testnek, hogy felismerje, igazából tele vagyunk, nincs már szükségünk több ételre (és kalóriára). Válaszoljunk meg egy e-mailt, hívjuk fel egy barátunkat vagy szörföljünk a neten – a lényeg, hogy körülbelül bő negyed óráig kössük le magunkat valamivel. Ha még utána is szeretnénk nassolni, akkor pár falatot engedélyezzünk magunknak valamiből.

 

3. Stresszevők figyelem! A szakértő szerint nem jó ötlet, ha a legkisebb nyugtalanság esetén máris a konyha felé vesszük az irányt. Találjunk inkább más elfoglaltságot, amivel levezethetjük a stresszt. Persze, tudjuk, bokszzsák relatíve kevés háztartásban lóg valamelyik szoba sarkában, de vannak más dolgok is, amik segíthetnek: próbáljuk ki a meditációt, a naplóírást, vagy ismételgessünk egy megnyugtató mantrát, például: „minden nappal egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy minden a régi legyen megint – ez csak egy átmeneti állapot”.

  • 513 2020. április 02 Életmód 2020. április 02.

    Facebook Comments