Tuti tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Írta:

Tuti tippek a tavaszi nagytakarításhoz

Szörnyen hangzik, de megéri végigolvasni!

 

Ha tavasz, akkor nagytakarítás. Ez olyan kőbe vésett szabály, amit soha senki nem mert még megszegni, pedig mindannyian szívből utáljuk az egészet. Ha eddig még halogattad az idei rendrakó maratont, akkor most kivételesen a lustaság nyeri el a jutalmát. Összegyűjtöttük nagyanyáink és a szakemberek leghasznosabb tippjeit, hogy ez az egész procedúra ne fájjon annyira.

A takarítást mindig rendrakással kezdd, a rendrakást pedig szelektálással. Ami nekünk eddig egyöntetűen bevált, az Marie Kondo, egy japán rendrakási specialista (nem vicc, saját vállalkozást épített rá!) módszere. Ő ugyanis azt mondja, hogy ne helyiségenként rendezd a lakást, hanem kategóriánként. Tehát ha a tavaszi nagytakarítás keretében eldöntötted, hogy kiszelektálsz jó pár cipődet, akkor kezdd azzal, hogy egy helyre gyűjtöd az összeset! Vedd ki a cipőtartóból, az ágyneműtartóból, a szekrény aljából és mindenhonnan, ahova eldugtál egy-két párat. Így ugyanis egyben látod a „kollekciót” ami sokszor már önmagában döbbenetes hatású. És így tudod felmérni pontosan, hogy egy adott kategóriából mennyi minden kidobnivaló akad.

Azért fontos, hogy a felesleges holmik kidobásával kezdj, mert ezeknek kár lenne helyet keresned, ha egyszer nem akarod megtartani őket. A maradékot pedig pakold el! Triviálisnak tűnik, de tényleg mindent tegyél el, ami elöl van! A tavaszi nagytakarítás arra is jó alaklom, hogy felülvizsgáld a polcon gyülekező porfogó sereget. Tényleg kellenek ezek szem előtt? Ha minden lehetséges dolgot elteszel, akkor nem csupán szuper rendezett lesz a lakásod, de a tényleges takarítás is sokkal gyorsabban megy majd. Ez pedig azért jó mert…

… Ha elérkeztél a tényleges takarításhoz, akkor már szinte végeztél is. Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a takarítást fentről lefelé végezzük, és itt már természetesen helyiségenként haladunk. Azt felesleges is mondani, hogy porold ki a párnákat, porszívózz fel, és fényezd ki a bútort, mert ezek gyakorlatilag a tavaszi nagytakarítás definíciói. Azt viszont én is csak nem olyan rég tudtam meg, hogy a portörölgetést mindig nedves ronggyal kell végezni, hogy ne szálljon  a por, ráadásul ha egy csepp alkoholt is teszünk bele, az segít megkötni a felszálló porszemeket. Plusz a takarítást érdemes nyitott ablakoknál csinálni, mert így nem kevergetjük a port a lakásban, ráadásul a kedvünk is jobb lesz tőle! Ha pedig az egész procedúra végén belefacsarunk egy citromot a felmosóvízbe, akkor még egy-két nap múlva is üde illat lesz a lakásban.

+1 pro tipp: Ha gyorsan látványos eredményt akarunk elérni, akkor a lakás üveg felületeit tisztítsuk gyönyörűre. A csillogó ablakok és tükrök ragyogóan tisztának mutatják az otthonod, és még optikailag növelik is a teret.

  • 914 2017. április 18 Életmód 2017. április 18.

    Facebook Comments