Fényből készít cipőt az adidas
Írta:

Fényből készít cipőt az adidas

Ha most te is felvontad a szemöldököd, mondván, hogy ez lehetetlen, akkor emlékezz vissza az adidas korábbi szlogenjére, mely szerint „a lehetetlen nem létezik”.

 

Az adidas futurisztikus műhelyében, a Futurecraft berkein belül mérnökök és tervezők sora dolgozik azon, hogy a képzeletből valóságot kovácsoljon. Ennek legújabb eredménye a Digitális Fény Szintézis elnevezésű eljárás, melynek lényege, hogy fényt és oxigént alakítanak szilárd anyaggá.

unknown-5b216899-21ef-4bdb-a566-6e9785c0f06d

Így készül az adidas legújabb modellje, a Futurecraft 4D – ez az első sportcipő, ami ezzel a technológiával készül. A mérnökök a talpszerkezet tervezésekor az elmúlt 17 évben különböző futások során mért adatokat elemeztek egy innovatív digitális folyamat alkalmazásával. Ennek köszönhetően szükségtelenné vált a prototípusok és minták készítése. Az adidas 2018 végére több mint 100.000 pár olyan cipőt szeretne piacra dobni, melyek már ezzel az új eljárással készülnek.

 

Az új technológiák iránt érdeklődőknek még gyorsan összefoglaljuk, mi is az a Digitális Fény Szintézis. Ez egy, a Carbon nevű Szilícium-völgyi technológiai vállalat által fejlesztett módszer, mely digitális fényvetítést, oxigén-áteresztő optikát és programozható folyékony gyantát alkalmaz nagy teljesítményű, polimer termékek létrehozásához. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy egyetlen komponens használatával a teljes talp esetében kielégítsék a sportolók mozgásra, csillapításra, stabilitásra és kényelemre vonatkozó minden igényét.

 

Ezzel a módszerrel az anyag nem csupán remekül formázható – így pedig az adidas dizájnerei teljesen szabadon engedhetik képzeletüket egy-egy termék megtervezésénél – hanem a gyártási sebesség gyors, a felületi minőség kiváló, emellett nincsenek szín- és anyag felhasználási korlátozások sem.

 

Ez a technológia lehet a sportcipőgyártás jövője?

  • 1148 2017. április 19 Tech/tudomány 2017. április 19.

    Facebook Comments