5 szuper természetes immunerősítő
Írta:

5 szuper természetes immunerősítő

Jön az ősz – lassan, de biztosan közeledik –, de ezekkel a remek természetes immunerősítőkkel téged biztosan elkerül majd a megfázás.

 

Ha azt mondom, immunerősítés, talán neked is a gyógyszertárakban és drogériákban kapható készítmények jutnak először eszedbe. Ám érdemes megpróbálkozni a természetes immunerősítéssel is, mert Természetanya patikája is számos „csodaszert” kínál! ;) Jöjjenek most ezek közül a (szerintem) leghatékonyabbak.

 

Tea

cedar-tea_by_Mette-Nielsen-LEDE

A betegeknek, különösen a náthás vagy influenzás embereknek gyakran ajánlják, hogy teázzanak sokat, de a tea megelőzésre is használható. Egyik kedvencem az echinacea, más néven kasvirág, amelynek teája nemcsak kellemes ízű, hanem immunerősítő, illetve gyulladáscsökkentő hatású is. A hatás fokozásáért tegyél bele egy kis mézet is.

Citrusfélék – a klasszikusok

gyümölcs

Ha már fentebb a mézet említettem: gyerekkori emlék a megfázások kapcsán, hogy Anyukám és a Nagyi is mindig mézes-citromos teát itatott velem, amikor náthás voltam. Nem véletlen: évek, évtizedek óta tudjuk, hogy mind a méz, mind a citrom hatékony immunerősítő lehet, illetve segítenek, ha már megvan a baj. Kiegészítésképp majszolj el néhány szelet narancsot, vagy egyél meg egy fél grapefruitot.

 

Gyömbér

gyömbér-777x437

Emlékszem, tavaly vagy tavalyelőtt már az első őszi szellőtől úgy megfáztam, hogy tüsszögve-köhögve estem be a közeli kisboltba valami természetes immunerősítőt keresve. Az egyik bolti dolgozó annyira megsajnált, hogy nemcsak együttérzéséről biztosított („jaj, szegény, én is mindig megfázok”), hanem saját immunerősítő „csodamódszerét” is megosztotta velem. Eszerint végy egy darabka gyömbért, áztasd vízbe, adj hozzá citromlét, és azt idd meg. A rituálét ismételd minden nap legalább egyszer, míg jobban leszel. És tényleg használt, pár nap múlva jobban is éreztem magam.

 

Ginzeng

ginzeng_1

Még egyetemi éveim alatt találkoztam vele először, amikor elég gyakran meg voltam fázva (az esti bulikra nyilván nem öltöztünk túl). Nem kamu, amit írnak róla: erősíti a szervezet védekezőképességét, és abban is segít, hogy a betegség után kicsit gyorsabban felerősödjünk. Teaként, fűszerként vagy akár kapszula formájában is fogyaszthatod.

 

Homoktövis

homoktovis0-830x553

Termése rendkívül gazdag C-vitamin-forrás (a szakértők szerint tízszer annyit tartalmaz, mint a citrom). Ráadásul van benne többek közt E-, B-, K-vitamin is. Ha enyhén kesernyés íze miatt nem jön be dzsem, szörp vagy likőr formájában, akkor próbáld ki kapszulaként.

  • 882 2018. augusztus 22 Életmód 2018. augusztus 22.

    Facebook Comments