Nincs több PET-palack az Állatkertben! Végleg kitiltották a műanyag csomagolású üdítőket
Írta:

Nincs több PET-palack az Állatkertben! Végleg kitiltották a műanyag csomagolású üdítőket

Komoly lépést tett a környezetvédelemért a Fővárosi Állat- és Növénykert.

 

Korunk egyik legnagyobb problémája az a mérhetetlen mennyiségű műanyag hulladék, ami lassan beborítja a tengereket és az óceánokat. A világon egyre több ország veszi fel a harcot a műanyagszennyezéssel, egyre több féle módon. Az egyszer használatos műanyag zacskók már régóta tiltólistások a fejlett országok többségében, mint ahogy a szívószálakat is próbálják kiszorítani, és a műanyag palackok felhalmozásának elkerülésére is keresik a legjobb módot.

A Budapesti Állatkert most a palackok területén lépett előre hatalmasat: a vezetés úgy döntött, kitiltják a PET-palackos üdítőket az intézmény büféiből. Ez persze nyilván nem azt jelenti, hogy mostantól szomjan halunk az állatkertben, hanem hogy az ottani vendéglátóhelyek csak üveges vagy fémdobozos üdítőket árulhatnak, amiket utána szelektíven is kell gyűjteni. Ráadásul aki vízre szomjazik, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát vízzel, csak ezt az egyszerű megoldást valamiért el szoktuk felejteni.

„A vendéglátó-helyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége” – magyarázta Hanga Zoltán, a Budapesti Állatkert szóvivője. A szóvivő azt is kiemelte: a hulladék csökkentése mellett a szemléletváltás is fontos céljuk, ezért információs anyagokat is kitettek a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Ezek az egyszer használatos műanyag palackok ugyanis szinte már felfoghatatlan mennyiségben termelődnek: egy nemzetközi felmérés szerint percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába világszerte. És ez nagyjából meg is magyarázza a lassan földrész méretű szeméthegyek létét az óceánokban…

  • 853 2018. augusztus 17 Belföld 2018. augusztus 17.

    Facebook Comments