Lyukas a fogad? Sebaj, visszanő!
Írta:

Lyukas a fogad? Sebaj, visszanő!

Kevés gyűlöletesebb érzés van, mint a fájó fog és nincs rosszabb, mint a fogászati fúró hangja. Ennek nemsoká vége lehet.

 

Bár még csak január közepén járunk, az év felfedezését már most bejelentették. Létezik ugyanis egy újfajta kezelés, ami feleslegessé teszi a fogtömést! A bőven kísérleti fázisban lévő módszer a fogak regenerálódási képességét használja ki és erősíti fel olyan szintre, ami feleslegessé teszi a pótlást. A fogaknak ugyanis van természetes regenerálódása: ez normál esetben csupán a legapróbb sérüléseket tudja helyrehozni és a fogak megóvása a célja, a kutatók azonban arra jöttek rá, hogy a fog belsejében található őssejteket komolyabb építőmunkára is rá tudják venni az egyik Alzheimer gyógyszerrel!

Paul Shape professzor, a kutatást végző csapat feje így foglalta össze a felfedezés jelentőségét a The Guardian-nek: „A földön gyakorlatilag mindenkinek szembe kell néznie a fogai pusztulásával. Ez elképzelhetetlen mennyiségű kezelésre váró ember. Mi próbálunk valami tenni. Valami egyszerű, gyors és olcsó megoldást találni a problémára.”

Ennek szellemében már az állatkísérletei zajlanak a forradalmi felfedezésnek. Klinikai kísérletben egerek fogát vizsgálták, hogy be tud-e nőni a rajtuk lévő luk, ha gyógyszerbe áztatott biológiailag lebomló vattával tömik ki az állatok lyukas fogát. Ezt körülbelül olyannak kell elképzelni, mint azt a vattát, ami foghúzás után tesznek a lyukba.

Az eredmény talán magát a kutatókat is meglepte. A fog képes visszaállítani a saját dentin szerkezetét, tehát képes teljesen megújulni! Ez pedig azt jelenti, hogy egyszer majd megúszhatjuk a fogtömést, ami eleve tovább gyengíti a fog szerkezetét. Ehhez az új módszert következő lépésként patkányokon is letesztelik, mert az ő foguk négyszer nagyobb, így nagyobb lyuk vizsgálatára is lehetőséget ad.

„A fog nem csak egy darab ásvány – magyarázza Sharpe – megvan a saját fiziológiája. A tömés jól működő módszer a romlás megállítására, de ha meg is javíthatjuk a fogat, akkor egyértelműen az a legjobb mód. Ez a kezelés teljesen egészségessé teheti a beteg fogat.”

A fogorvosi fúrótól sajnos ez  a módszer sem szabadít meg teljesen, hiszen az elhalt részeket ennek segítségével kell eltávolítani, de a visszagyógyuló fog olyan – egyelőre sci-finek tűnő – találmány, ami így is az évszázad felfedezése lehet.

(forrás: index.hu)

  • 2528 2017. január 21 Életmód 2017. január 21.

    Facebook Comments