Műanyagmentes július: tippek kezdőknek, haladóknak és profiknak
Írta:

Műanyagmentes július: tippek kezdőknek, haladóknak és profiknak

Akármilyen szinten is legyél a környezettudatosságban, ez a hónap jó alakalom arra, hogy egy kicsit még tovább menj a bolygó érdekében.

 

 

Idén ismét megrendezik a műanyagmentes júliust, azaz hogy ebben a hónapban próbáljunk minél kevesebb műanyagszemetet termelni. Sokan vagyunk, aki egyébként is így éli az életét, és olyanok is vannak szép számmal, akik szerint egy ember teljesen mindegy mit csinál, amíg a nagy gyártó országok nem változtatnak. Nos, az alapvetően igaz, hogy egy egyén hozzájárulása csepp a tengerben, de ha mind nemet mondanánk bizonyos egyszer (kevésszer) használatos műanyag tárgyakra, akkor a gyártóknak sem lenne érdemes ezeket legyártani. Lássuk, hogy mik azok a dolgok, amikben te is fejlődni tudsz – akár kezdő, akár haladó, vagy éppen vérpofi zöld is vagy.

Kezdőként az első lépés legyen az, hogy teszel 1-2 bevásárlószatyrot a táskába. Nem kell divatos vászontáskának lenniük, a már meglévő műanyagokat nyugodtan használd el, a lényeg hogy ne szerezz be újabb darabokat.

Mindig tarts a táskádban vizespalackot is, természetesen töltve. Így elkerülheted, hogy kiszomjazva rárabolj az első kólaautomatára és már az első napon bukd az új fogadalmat. Vizet tartani magadnál egyébként is tanácsos, mert így tudsz út közben is hidratált maradni.

Ne kérj szívószálat! Hidd el, a koktél pont ugyanolyan finom a pohárból is, arra a pár perc használatra teljesen felesleges egy szívószál. Egyre több helyen már alapból beszüntették a szívószálalakat, így jobb, ha elébe mész a változásnak, és elkezded szokni a szívószálmentes életet.

photo-1535984052160-77931dbfe0d5

Ne gyűjts be felesleges dolgokat. Itt most azokra a promóajándékokra, kóstolókra, szóróanyagokra gondolunk, amit a hipermarketekben és plázákban kéretlenül is a kezünkbe nyomnak. Értem én, hogy most ingyen meg lehet kóstolni egy kávét bevásárlás közben, de tényleg érdekel ez téged, vagy csak „ha már ingyen van” be kell szerezni?

Otthon is figyelj oda a hulladéktermelésre: fólia helyett tett elmosható edénybe a dolgokat a hűtőbe.

Ha ezek már a napi rutin részei, akkor gratulálunk, haladó szintű „műanyagmentes” Földlakó lettél. Ezen a ponton jött el az ideje, hogy az előrecsomagolt élelmiszerek helyett inkább a kimérőset kezdd el preferálni, amiket saját ki szatyorba, hálós zsákba mérsz ki.

Szintén kezdj el odafigyelni, hogy kerüld az agyoncsomagolt termékeket. A boltban lehet kapni almát „pucéran” és tálcás változatban is, ilyenkor nem is kérdés, hogy a csomagolásmenteset válaszd.

Ha kávézol, legyen nálad újrahasznosítható kávéspohár és kérd elviteles kávédat ebbe. Hidd el, nem fognak furán nézni rád.

Ha étterembe mész, még akkor is, ha ez csak a munkahelyi menza, vigyél magaddal ételhordót a maradéknak. Ne használj el minden nap egy műanyag hőtartós dobozt, mert ezek még a világ vége után is ott fognak úszkálni a tengerben.

Házhozszállítás helyett vásárolj személyesen. Akár ételt, akár ruhát rendelsz, azt olyan alaposan becsomagolják, hogy több lesz a szemét, mint maga a dolog, amit vettél. Fogd a szatyrodat, és menj el megvenni te magad.

Részesítsd előnyben a környezetbarát csomagolású termékeket. Ha ugyanazt megkaphatod műanyag vagy papír csomagolásban is, nem is kérdés, melyik a jó választás.

photo-1585147010754-d4198f6b23f4

Ha neked már minden eddigi tippünk természetesnek tűnik, akkor te profi műanyagmentes háztartásban élsz. Ezen a ponton már odafigyelhetsz arra is, hogy az állandó használati cikkeket lecseréld (amikor azok elhasználódnak) nem műanyag verzióra. A konyhai műanyag tárolók helyett előbb-utóbb jöhet az üveg, válassz fa fülpálcikát a műanyag helyett, és fogkeféből is szuper bambusz változatok vannak már.

A szépségápolás és higiénia terén térj át a mosható arctisztító korongokra, az eldobható borotva helyett szerezz be hagyományos pengés verziót, válassz csomagolásmentes szilárd sampont és szappant, és a női higiéniai eszközöknek is van már környezetbarát alternatívája.

Készítsd te magad a tisztálkodó- és tisztítószereidet. Vedd elő nagyanyánk praktikáit, mert gyakorlatilag bármit, amit a boltba veszel, előállíthatsz otthon is. Egy pár alapanyag kell, például ecet és szódabikarbóna a tisztasághoz, de ez mind olyan, amit könnyen beszerezhetsz.

Apropó beszerzés: keress csomagolásmentes boltot a közeledben, és vedd saját edénybe a szárazbabot és a mosogatószert.

laundry-4017609_1280

Te belevágtál idén a hulladékmentes életmódba?

  • 503 2020. július 16 Életmód 2020. július 16.

    Facebook Comments