Túl párás lakásban élsz? Nagy veszélynek teszed ki magad!
Írta:

Túl párás lakásban élsz? Nagy veszélynek teszed ki magad!

Így szabadulhatsz meg a felesleges nedvességtől drága páraelszívó nélkül.

 

Akárcsak a túl száraz, a túl nedves lakás is sok kellemetlenséget, sőt, veszélyt rejt magában. Míg a szárazságon könnyen segíthetünk, ha bármilyen edénykében vizet teszünk a fűtőtestre, a párával jóval nehezebb a dolgunk. De honnan tudhatod, hogy túl párás a lakás? Elég egyértelmű jelei vannak: reggelre pára csapódik le az ablakokon, a mosott ruhák napok alatt sem száradnak meg, a bőrödet sokszor nyirkosnak érzed, mert nem szárad fel az izzadtság, és bizony legrosszabb esetben a penész is megjelenik. A nedves levegő az egészségünkre sincs jó hatással: terheli a szívet, nehezebbé válik a légzés, illetve a magas páratartalom kedvez a gomba spórák és a kórokozók szaporodásának, mely allergia, asztma kialakulását is okozhatja.

Az ideális otthoni páratartalmat a szakemberek 40-60% közé teszik. Ez nem azt jelenti, hogy a levegő fele víz. Az 50 százalékos páratartalom azt jelenti, hogy a levegő fele annyi vízpárát tartalmaz, mint amennyit összesen befogadni képes. Az összehasonlítás végett: száz százalékos mondjuk egy gőzfürdő páratartalma, amit otthoni körülmények között maximum a fürdőben lehet elérni rövid időre.

Erre a problémára viszont nehéz jó megoldást találni. Legtöbben csak az elektromos páramentesítő készüléket ismerik, ezek pedig igencsak borsos árú termékek. Ott van persze a gyakori, kereszthuzatos szellőztetés, ám ez után nagyon hamar visszaáll a páratartalom az eredti szintre. Aztán ott van még nagyanyáink módszere is: a konyhasó. Ha kiteszel egy sótömböt, vagy egy sólámpát, az remekül meg fogja kötni a nedvességet, csak arra kell figyelni, hogy a túl sok nedvesség cseppfolyóssá alakítja a sót ami így károsíthatja az alatta levő bútort vagy egyéb felületet. Aztán ott van a bambusz szén, amiről idehaza méltatlanul keveset hallani. A hihetetlenül erős bambusz szén több millió apró pórusból és üregekből áll, melyek együttesen olyanok, mint egy nagy szivacs. Egy gramm bambusz szén több, mint háromezer négyzetméternyi felülettel rendelkezik. Ahogy a levegő áthalad a pórusokon, a szag részecskék csapdába esnek a belső felületein, tehát tisztítja, párátlanítja a levegőt. Ez a teljesen természetes, bio anyag megköti a párát, megakadályozza a penészedést, ráadásul 2 évig felhasználható, és ami a legjobb, már Magyarországon is kapható Hiilibag néven. Itt minden információt és további hasznos felhasználási módokat is találsz a bambusz szénről.

  • 2336 2018. november 16 Életmód 2018. november 16.

    Facebook Comments