A május egyet jelent a friss eperlekvárral és még 3 koranyári finomsággal, amit ha trendi akarsz lenni, idén saját kezűleg készítesz el.
Eper: Klasszikus tavaszi gyümölcs, a befőzési szezon első hírnöke. Ráadásul ezt nem is nehéz beszerezni: országszerte több helyen működnek Szedd Magad epreskertek, ahol jó áron friss, bio, általunk szedett eperhez juthatunk. A felhasználási módja pedig olyan sokrétű, hogy lehetetlen megunni: az epres süteményektől indulva az epershake-en át egészen a lekvárig terjed a skála.
Bodza: A bodza szerintem az egyik legfinomabb virág, amiből mennyei tea, szörp és lekvár készíthető, vállalkozóbb szelleműek pedig akár bodzapezsgőt is készíthetnek az illatos virágból, vagy a friss virágzatot sűrű palacsintatésztába fogatva ki is süthetjük. Ha bodzavirágot szedünk, arra figyeljünk, hogy ne forgalmas út mellől gyűjtsük be. A bodzabogyóból mártást, lekvárt, szörpöt, szirupot, bort vagy akár likőrt is készíthetünk, vagy tehetjük gyümölcssalátába, süteményekbe is.
Egres: A köszméte néven is ismert savanyú bogyósgyümölcsöt méltatlan módon elhanyagoljuk, pedig számtalan féle képpen felhasználva gazdagítja a konyhát: levest, mártást, lekvárt és gyümölcssajtot is készíthetünk belőle. Félérett állapotban az íze még fanyar, ilyenkor a legjobb mártás, kompót, dzsem és gyümölcslé alapanyag. Ha teljesen megérett, akkor zamatos, áttetsző gyümölcsöt kapunk, ami mélyhűtésre is igen alkalmas.
+1 Akác: Az illatos akácvirág is felhasználható gasztronómiai célokra. Készülhet belőle akácvirág szörp és üdítő, de akácvirágos puding is. Ezt is csak tiszta levegőjű helyen gyűjtsük.