Betiltja  a legegyszerűbb jelszavakat a Microsoft

Betiltja a legegyszerűbb jelszavakat a Microsoft

Eddig csak szépen kérte a techóriás, hogy válasszunk bonyolultabb jelszót az 12345-nél, mostantól nincs más lehetőség.

 

A szakértők által ideálisnak tartott jelszó többféle karakter kombinációja és nem köthető a felhasználóhoz, tehát például nem egyezik meg a felhasználónévvel. Ezért a legtöbb helyen ma már kis- és nagybetűket, valamit számokat is kötelező tenni a jelszóba, sőt, esetenként speciális karaktereket is.

Ennek ellenére még mindig tízezrével vannak olyan jelszavak, amiket bárki, de különösen a robotok pár próbálkozásból kitalálnak. A Microsoft ezért úgy döntött: saját termékeinél kitiltja a legegyszerűbb és legtöbbet használt jelszavakat – szúrta ki az index. Így mostantól nem lehet a jelszó 123456 és változatai, password (jelszó), qwerty és starwars sem.

Ez a szigorítás pedig rengeteg terméket és szolgáltatást érint, hiszen a Microsoft fiók a cég összes termékének igénybevételéhez szükséges, ami között például ott van a Skype és az Xbox is. A lépést a kiberbűnözéssel és a rendszeres adatlopási kísérletekkel magyarázza a cég.

A rendszer egyelőre tesztfázisban van, de ha új regisztrációt akarsz létrehozni, vagy lecserélnéd a régi jelszavadat valamely Microsot szolgáltatásban, akkor készülj fel: a legegyszerűbb megoldásokkal már nem éri be a cég. Azt, hogy mik  a legrosszabb jelszavak, a Worst Password List alapján döntik el. Ha a te jelszavad is rajta van a listán, jobb ha elkezdesz gondolkozni az újon!

 

  • 1067 2016. június 06 Külföld 2016. június 06.

    Facebook Comments