Mozgalmas éve lesz az EU-nak, mutatjuk menyire

Mozgalmas éve lesz az EU-nak, mutatjuk menyire

Migráció, beteges bankrendszer, több új rebellis tagállam: lesz dolga idén is az EU vezetőinek.

 

Mozgalmasan indult 2016, gondoljunk csak David Cameron brit kormányfő látogatására, és a folytatás se lesz másmilyen. 3 pontban szedtük össze az előre látható legnagyobb csatákat.

 

Migráció és kelet-politika

Az elmúlt egy év másról sem szól, mint a beáramló menekültekről/migránsokról, a humanitáriánus aspektusokról, megoldás viszont nem úgy tűnik, hogy egyhamar lesz. Mostanra jutott el a probléma odáig, hogy még a nyitott, nyugati országok is besokalltak ekkora ismeretlen tömegtől, a határzár emelését pedig egyre többen tanulják el. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője már egyenesen a Schengen-övezet felbomlásával fenyeget, nem is teljesen alaptalanul. Az mindenesetre tény, hogy az eleinte szívesen látott embertömeget már sehol sem tűrik meg, még az eleinte szuperbarátságos Németország is szigorításokat lép meg.

merkelnewone-602127

A migránsok számának csökkentése ezért kiemelten fontos feladat lenne, ám megoldás nem igen van. Az egyetlen ötlet, a terhek egyenlő elosztása, azaz a „kvótarendszer” érthetően nem megy át az eddig szerencsésebb országok közvéleményén. A migrációs hullám megállítására vonatkozó további törekvés a közös határőrcsoportok létrehozása, amit úgy is beküldhetnének egy tagállamba, hogy az adott ország vezetése nem járult hozzá (ezt a görög partokon eluralkodott, ellenőrizetlen állapotok indokolnák). A dublini rendszer teljes átalakítása, a terrorellenes jogszabályok felülvizsgálata, Törökország meggyőzése, hogy tartsa vissza a menekülőket: mindegyik égető kérdés lenne.

 

Ingó brit EU-tagság

cameron-eu_2381663b

David Cameron nem véletlenül haknizza végig fél Európát: Akár már idén nyáron, de legkésőbb 2017-ben népszavazást akarnak kiírni a brit EU-tagságról. Ehhez pedig újra akarják tárgyalni Britannia EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A legfájóbb pont éppen egy minket is erősen érintő kérdés: az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása és a nekik járó juttatások csökkentése. Abban persze minden fél egyetért, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni, és hogy Nagy-Britannia Uniós tagsága fontos, a nagy és nehézkes Uniós gépezetet ismerve viszont itt sem számíthatunk gyors megoldásra.

 

Új bankszabályozás

Euro Banknotes

A gazdasági válság utóhatásai még mindig nem múltak el nyom nélkül: hátra van még a bankunió átdolgozása. A bankunió egy uniós szintű bankfelügyeleti és bankszanálási rendszer, ami az EU bankszektorát hivatott biztonságosan és megbízható állapotban megőrizni . A terv szerint a jövőben minden ország, amelyik bevezeti az eurót, automatikusan tagja lesz a bankuniónak, pont azért, hogy egy esetleges következő gazdasági bedőlés ne okozzon olyan káoszt, mint 2008-2009-ben. Ez eddig szép és jó, a konfliktusos pont az egységes betétbiztosítási rendszerrel érkezik el. Ez ugyanis azt jelentené, hogy például a németek (és mindannyian közösen) garantálják például a görögök megtakarításait. Ezt ugye nem is kell ragozni, mennyire nem szimpatikus elképzelés.

 

Az biztos, 2016 sem ígérkezik zökkenőmentesnek az Unió számára, viszont jó lenne összekapnia magát: a legutóbbi Eurostat-felmérés alapján megint elkezdett romlani a megítélése a lakosság körében.

  • 1342 2016. január 20 Külföld 2016. január 20.

    Facebook Comments