Nincs több élelmiszerpazarlás Franciaországban

Nincs több élelmiszerpazarlás Franciaországban

Többé nem dobhatnak ki még ehető élelmiszert a francia szupermarketek.

 

Úttörő döntést hozott a francia szenátus: egyhangúlag fogadták el a törvényt, aminek értelmében a négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletek nem dobhatják ki a megmaradt élelmiszereket. E helyett kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell felajánlaniuk. Az el nem adott élelmiszerből minőségétől függően vagy állati takarmány lehet, vagy ha pedig még megfelelő minőségű, úgy emberi fogyasztásra kell felhasználni.

A törvény egy társadalmi kezdeményezésből nőtte ki magát, de véresen komolyan gondolják: a szabályt megszegő vállalat akár 3750 eurós büntetést is kaphat. A cégeknek nem is kell csomó logisztikai feladatot magukra vállalni: a törvény szerint jótékonysági szervezetekkel és élelmiszerbankokkal kell leszerződniük, akik elvégzik az élelmiszer szétosztását. Az eredeti petíció kezdeményezői már egész Európát átfogó szabályozásban gondolkoznak, és reméljük, hogy előbb-utóbb sikerrel járnak. Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer került a szemétbe, csak a tavalyi évben.

Élelmiszerbank egyébként nálunk is létezik. A szervezet (és minden hasonló szervet) célja, hogy a fogyasztói társadalom által feleslegesen megtermelt javakat (élelmet) eljuttassák azokhoz, akiknek a túltermelés ellenére nem jut. A nonprofit szervezet folyamatosan kutatja a lehetséges partnereket (hipermarketek, gyárak, feldolgozóüzemek) akikkel együttműködve eljuttatják a megfelelő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez a fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amik kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók.

  • 2112 2016. február 19 Külföld 2016. február 19.

    Facebook Comments