Homoktövises és céklás különlegesség is bekerült a döntősök közé.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette az Ország Tortája versenyt, aminek a keretein belül kiválasztják az augusztus 20-i ünnepségek hivatalos tortáját. Az idei versenyben hagyományos ízek mellett a cékla, a paradicsom, és a szarvasgomba is felbukkant a torták összetevőjeként, de a legtöbb alkotásban azért a málna, mák, megy, cseresznye és a túró jelentette a fő alkotóelemet.
Az elődöntő során a zsűri figyelembe vette az íz és a küllem mellett az összetételt, az újszerűséget, valamint a szénhidrát- és kalóriaértéket is, illetve a cukormentes kategóriában természetesen azt is, hogy beleilleszthető legyen a cukormentes étrendbe. A zsűri tagjai között volt Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani is, a döntőbe pedig 5-5 torta került. A végeredményt augusztus legelején hirdetik majd ki. A döntőbe került sütemények:
A Magyarország Tortája verseny döntősei:
Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda: Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.
Szent Erzsébet – Hisztéria Cukrászda: Áfonyás sajttorta, roppanós diós piskótán. Diós dacquise piskóta, áfonyás tejcsokoládé mousse, áfonyazselé betét, mascarponés sajt mousse áfonyás tükörzselével bevonva.
Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – Nándori Cukrászda: Diós csokoládés piskóta ribizliöntettel, joghurtos ribizli betét, rugalmas étcsokoládé, gesztenyés tejszínkrém, fényes csokoládé öntettel bevonva.
Fertődi Fekete – Frer Cukrászda: Rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete tükörzselével bevonva.
Ingyom-Bingyom – Tóth Cukrászda: Málnás ropogóson citromos, aszalt gyümölcsös felvert, beriolette pillecukor, bodzás, beriolette-s felvert ganache, melyet fehércsokoládés zöld tükörzselé borít.
Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei:
Homok arany – Horváth Cukrászda: homoktövises torta.
Kócos Kajszi – Édességlabor: gyümölcsös, kajszibarackos torta.
Málnás zöldségtorta – Frer Cukrászda: a név magért beszél.
Pöttyös Panni – Zazzi Cukrászda: céklás-gyümölcsös torta.
Túrós kolibri – Édes-Gyömbér Cukrászda: narancszselét és túrót kombináló sütemény.