Amit soha senki nem akart látni: megnyílt az Undorító Ételek Múzeuma
Írta:

Amit soha senki nem akart látni: megnyílt az Undorító Ételek Múzeuma

A világ leggusztustalanabb fogásait mutatják be.

 

Nem semmi gasztromúzeum nyílt Svédországban: a malmöi múzeum összegyűjtötte a világ minden tájáról azokat az ételeket, amiket egyetlen jóérzésű ember sem szeretne megenni. Mármint nyilvánvalóan azokon kívül, akiknél az adott dolog nemzeti csemege vagy igazi különlegesség. Azt az Undorító Ételek Múzeuma (Disgusting Food Museum) is kihangsúlyozza, hogy az undor természetesen relatív, ám mi eléggé egyetértünk a „kínálatuk” minősítésével. A Múzeum a világ 80 legundorítóbbnak tartott ételét mutatja be, sőt, igazi kulturális kalandra hív. A kiállított „műalkotásokat” ugyanis megszagolhatjuk és ízlelhetjük is!

Na de hogy mik is ezek az ételek? Például a svéd fermentált hering, a Peruból származó pörkölt tengerimalac, a szardíniai kukacoktól hemzsegő sajt, az izlandi öreg cápa, a világ legbüdösebb gyümölcse, a Durian, a bikatöke vagy az egérbor. Ínycsiklandó, nem?

Natto-1-1024x620

Mouse-wine-3-683x1024

A Múzeumnak ugyanakkor nem a megbotránkoztatás a célja, hanem a „gusztustalan” ételekkel szembeni előítéleteket szeretnék lebontani. „Erre a jövőben azért is nagy szükségünk lesz, mert a jelenlegi hústermelés környezetre gyakorolt ártalmas hatása lassan eléri a kritikus pontot, tehát villámgyorsan el kell kezdenünk fenntarthatóbb fehérjeforrások után nézni” – mondta el Dr. Samuel West, a múzeum kurátora.

  • 999 2018. november 22 Kultúra 2018. november 22.

    Facebook Comments