Rengeteg szó esik arról, hogy az állatok kihalásának milyen nagy mértékben vagyunk okai mi, emberek. Tönkretesszük az élőhelyeiket, szennyezzük a környezetüket, leöljük őket a bundáikért. Becslések szerint 20 percenként tűnik el egy faj a Föld színéről.
Arról viszont ritkábban hallani, hogy vannak fajok,amiket gyakorlatilag a kihalás szélére ettünk. Ezek a jobbára tengeri lények a távol-keleti túlhalászás és minden pénzt megérő különleges gasztonómiai fogások miatt kerültek a kipusztulás szélére.
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legfrissebb veszélyeztetettségi listájára több olyan faj – például a keleti kékúszójú tonhal, az amerikai angolna, a kínai gömbhal és a kínai kobra – került fel, amiket gasztromómiai okok miatt fenyeget a kipusztulás.
fotó:erdekesvilag.hu
A legaggasztóbb a helyzete a kínai gömbhalnak, amit a japán ínyencek óriási becsben tartanak, szasimiként fogyasztva az ottani elit kedvelt eledele. A gömbhal a világ egyik legmérgezőbb halának, a fugunak az egyik alfaja, ami a józan ésszel ellentétben csak tovább növeli gasztronómiai népszerűségét, és aminek következtében az elmúlt 40 évben számuk 99,99%-kal csökkent. Mára kritikusan veszélyeztetett faj lett.
A kékúszójú tonhal, mint a szusi népszerű hozzávalója, újonnan került fel a Természetvédelmi Világszövetség listájára, egyelőre csak enyhén veszélyeztetett fokozatban, az amerikai angolna a közepesen fenyegetett második kategóriába került, de a kínai kobra (ami éltében szintén halálos mérget termel) egyedszáma is 20 év alatt megközelítőleg 30-50%-ot fogyott.
fotó:nograd24.hu