9 program, amiért nagyon várjuk az idei Könyvfesztivált
Írta:

9 program, amiért nagyon várjuk az idei Könyvfesztivált

Ezt semmiképp ne hagyd ki az idei Könyvfesztiválon!

 

Idén is közeleg a könyvmolyok, és minden olvasni szerető ember legnagyobb ünnepe, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az április 25 és 28 között megrendezésre kerülő könyvünnep a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idén 26. alkalommal megrendezésre kerülő Könyvfesztivál egyfelől könyvszakmai és üzleti fórum, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal, ugyanakkor laikusoknak is programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket. Most ezek közül gyűjtöttük ki a kedvenceinket, amiken mi biztosan ott leszünk:

Kis Könyves Éj – Független könyvesboltok éjszakája: Az Éjen közel 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot számos külföldi kulturális intézettel partnerségben. Aki lelkesedik a kis könyvesboltok különleges hangulatáért és nagy izgalommal kutat fel számára új könyvesboltokat – különösen az éj leple alatt –, tarka programból válogathat.

#nemcsakkisvakond: Furda borz filmet forgat – kézműves foglalkozás ovisoknak és kisiskolásoknak beszélgetéssel és dedikálással: Nagy felfordulás támad, amikor világhírű filmesek bukkannak fel a Gyertyánoserdőben. A panda, a zebra és a csóka fekete-fehér művészfilmet szeretne forgatni. Kitaláljátok, ki kapja benne a főszerepet?

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG 250 éve kezdődött – finnugor nyelvrokonság és magyar őstörténet Beszélgetés Sajnovics János 1769-ben Vardö szigetén tett nyelvészeti megfigyelései kapcsán azok utóéletéről, valamint a finnugor nyelvrokonság és a magyar őstörténet kutatásának aktuális kérdéseiről, eredményeiről.

Képregények a Könyvfesztiválon: Közös képregénykészítésben vehetünk rész az MKSZ fiatal alkotóival, és találkozhatunk olyan szerzőkkel, mint a karikaturistaként is jól ismert Marabu, a munkáit francia kiadóknál megjelentető Farkas Lajos, vagy éppen a Kittenberger és Királyok és keresztek sorozatok szerzői, akik rajzos dedikációval is kedveskednek.

Mese? Mese! Fontos? Fontos! A gyerekeknek szánt mesék bőven nem csak az esti kötelező kört jelentik a fektetés előtt. Hogy miért és mennyire fontosak, arról szól ez beszélgetés a meseterápia alkalmazásának sokszínűségéről felnőtteknek és az interaktív mesefoglalkozás gyerekeknek.

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG Norvég kezdőknek – Boronkay Soma dokumentumszínházi előadása Ismeretlen emberek csoportja összegyűlik egy megadott időpontban, egy megadott helyszínen. Ugyanaz a cél vezérli őket: minél többet megtudni a norvég nyelvről. 90 percük van minderre. Mindenki számára ismerős ez a nyelvórai keret. De vajon hol van a színház és a norvég nyelvóra határa?

Vajon fog olvasni? A kérdés, ami minden olvasni szerető szülőt foglalkoztat. Beszélgetés arról, hogy mivel segítsük az olvasni tanuló gyerekeket? Mit ne tegyünk soha? Mekkora a tanárok, szülők és a kiadók felelőssége az olvasóvá nevelésben?

Asterix 60. A világ egyik legsikeresebb képregénye 60 éves lett. Sztorik, érdekességek szerzőkről, szereplőkről, fordításról, rajongókról és egy kis előzetes a következő kötetről – filmrészletekkel fűszerezve.

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG Eltűnt országok nyomában – Beszélgetés Bjørn Berge norvég íróval. A szerző kalandos felfedezőútra viszi az olvasót a világ minden tájára, őserdőkön és sivatagokon keresztül, a városok lüktető életétől egészen a kihalt sztyeppékig. Olyan országok elfeledett történetét mutatja be, amelyek 1840 és 1970 között egy hónapig, egy évig, esetleg néhány évtizedig léteztek, majd eltűntek.

  • 897 2019. március 28 Belföld 2019. március 28.

    Facebook Comments