A jószándék kevés! Ezeket a hibákat követjük el a szelektív hulladék gyűjtésekor
Írta:

A jószándék kevés! Ezeket a hibákat követjük el a szelektív hulladék gyűjtésekor

Ha így csinálod, semmit nem segítesz, sőt, mások munkáját is tökreteszed!

 

Ma már szerencsére teljesen hétköznapi, sőt, kicsit trendi is lett a környezetbarát szemlélet és a szelektív hulladékgyűjtés. A társasházak aljában ott a papíros és a műanyagos konténer, újra divat a textilszatyor, a műanyag szívószálakat pedig épp most tiltják be. Csakhogy a legjobb szándék ellenére is rengeteg végzetes hibát követünk el a szelektív hulladékgyűjtés során. Ezeket a hibákat gyűjtötte össze most egy Facebook videó, és jól mutatja, hogy mekkora igényünk lenne ilyen jellegű információkra, hogy már 1,6 millió megtekintésnél tart 2 hét alatt.

Fontos, hogy akár papírt, akár műanyagot dobsz a szelektívbe, mindig el kell távolítani róla minden ragasztást, matricát, celluxot, és adott esetben ki is kell mosni őket. Sokan nem figyelnek rá oda eléggé, pedig a mosószert is alaposan le kell róla öblíteni, ha csak egyszer áttörlöd a habos szivaccsal az ugyanúgy nem jó, mint ha csak sima vízzel lötykölöd át. A készítők azt is megmutatják, hogy az ételek házhozszállításához használt átlátszó műanyag dobozt nem dobhatnánk a többi műanyag közé, mert az újrahasznosítása más hőmérsékletet igényel. Kitérnek az örökös pizzásdoboz kérdésre is. Ez ugye papírból van, tehát elvileg újrahasznosítható, viszont a beleivódott zsírtól mégsem az. Ilyenkor ha teheted, tépd le róla a zsíros, olajos részeket, amik mennek a kukába, a többi, tiszta papír viszont mehet a szelektív gyűjtőbe.

Aztán ott vannak azok a dolgok, amik bár egyértelműnek tűnnek, hogy nem mehetnek a szelektívbe, mégis meglepően sokszor kerülnek a kék vagy sárga tárolókba, ahol beszennyezik a helyesen gyűjtött újrahasznosítható hulladékot is. Ilyen például az eldobható pelenka, amiből valamilyen oknál fogva rengeteget találnak az újrahasznosítható hulladék között. Pedig a belekerülő végtermék nyilvánvalóan minden ilyesmire alkalmatlanná teszik, mégis sokan úgy gondolják, a pelusnak a hulladékgyűjtőben a helye. Hát nem!

Arra is kapunk tippeket, hogy mit csináljuk azokat a dolgokkal, amiket sem a papíros, sem a műanyagos gyűjtőbe nem tehetünk, ám mégis remekül újrahasznosíthatók. A parafadugó számtalan kreatív módon felhasználható a háztartásban, a futócipőket pedig több nagy cég is visszagyűjti már, és például a tornatermek speciális padlóját és újabb sportszereket készítenek belőle.

https://www.facebook.com/georgehtakei/videos/259959214619211/

 

 

  • 983 2018. augusztus 01 Belföld 2018. augusztus 01.

    Facebook Comments