Adventi adománykörkép: így segíthetsz a rászorulókon
Írta:

Adventi adománykörkép: így segíthetsz a rászorulókon

Karácsony előtt rengeteg szervezet gyűjt adományokat a rászorulóknak. Összegyűjtöttük, hogy hol és mivel segíthetsz te is.

 

Így az ünnepek előtt tele vagyunk izgalommal, várakozással és bizony stresszel is. A véget nem érő teendő- és bevásárlólisták mellett sokszor nem gondolunk bele: tulajdonképpen szerencsések vagyunk, hogy ezek a feladatok előttünk tornyosulnak. Sokan vannak ugyanis, akiknek ugyanúgy száraz kenyér lesz az ünnepi menü, mint az év többi napján, a gyerekek pedig nem remélhetnek ajándékot a Jézuskától. Ezeknek a mélyszegénységben élő családoknak számtalan szervezet gyűjt játékot, élelmet, pénzt. Gyakorlatilag minden egyház, minden szociális- és segélyszervezet várja a felajánlásokat, sokan tárgyak, sokan pedig egy-egy telefonhívás formájában. Ha bizonytalan vagy, hogy közülük mégis hova kéne eljuttatnod a segítséget, akkor ezt a hármat szívből ajánljuk. Velük a legjobb helyre kerül a támogatásod!

A Mikulásgyár egyike a legismertebb adománygyűjtő szerveződéseknek: tartós élelmiszert (tészta, konzerv, olaj, cukor, só, liszt stb.), tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, takarót, játékot, könyvet gyűjt. Az önkéntesek az adományokat dobozokba szelektálják, majd ezeket a dobozokat a Magyar Vöröskereszt adott megyei központjába juttatja el a Magyar Posta. A Vöröskereszt a dobozok tartalmát – már csomagokként – rászorultsági alapon osztja szét. Idén december 1 és 22 között a budapesti Ötvenhatosok terén áll a gyár, de minden nap megtalálhatók a Lurdy házban is. Emellett hivatalos MikulásGyár-gyűjtőpontok országszerte a Toyota márkakereskedései, Hungaroring és a legtöbb posta is. Várják a játékokat és az önkéntes segítőket is!

A Cipősdoboz akciót sem kell valószínűleg senkinek bemutatni. A menet egyszerű: fogj egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt, töltsd meg ajándékokkal (játékok, írószerek, higiéniai eszközök, édesség, könyv), majd csomagold be szépen és írd rá, hogy milyen korosztályú lánynak vagy fiúnak szánjod az ajándékot. (Pl. „fiú 12” vagy „lány 8”). Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 20-ig lehet leadni a gyűjtőhelyek valamelyikében, melyek listáját itt találjátok. De ha nincs módotok személyesen ajándékot vinni, akkor hívhatjátok a Cipősdoboz adományvonalat a 1355-ön, ahol egy hívás 300 forinttal támogatja a Baptista Szeretetszolgálatot, az akció szervezőjét.

Az Ökomenikus Segélyszervezet is hosszú évek óta gyűjt a rászorulóknak, kiemelten az ünnepi időszakban. A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal lehet csatlakozni a több mint két évtizede indult, mára az ország legnagyobb ünnepi összefogásává növekedett adománygyűjtéshez, így ez a legkényelmesebb, otthonról is végezhető módja az adakozásnak. Azt pedig ugye mondanunk sem kell, hogy a szám többször is hívható!

  • 814 2017. december 04 Belföld 2017. december 04.

    Facebook Comments