Évek óta tervezik, most tényleg megépül: 2018-ra bicikliút köti össze Budapestet a Balatonnal
Írta:

Évek óta tervezik, most tényleg megépül: 2018-ra bicikliút köti össze Budapestet a Balatonnal

A dugó az M7-esen nem lesz kisebb, de kalandnak jól hangzik.

 

Gondoltál már rá, hogy a bringa mögé csapod a bőröndöt és irány a Balcsi? Nyilván nem, és a Budapestet a Balatonnal összekötő bringaút tervezői sem erre gondolhattak ötleteléskor, az viszont jogos elképzelés, hogy az ország két legfontosabb útvonalát ilyen módon is kössük össze. És ez nem is annyira abszurd, mint elsőre tűnik: gyakorló bringásoknak 5 óra alatt megvan a táv, így egy hétvégi kiruccanásra például tökéletes.

És nemsokára ki is próbálhatjuk a gyakorlatban: az ország két legfontosabb turisztikai célpontját ugyanis már 2018-ra bicikliút kötné össze, jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A terv tulajdonképpen egyáltalán nem újkeletű, már lehetséges nyomvonalak is keringenek a neten évek óta, ám a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint most végre lesz is valami belőle. E szerint 2019 végéig 27,2 milliárd forint értékben épülnek kerékpárutak, 473 kilométer hosszan, köztük a Budapestet a Balatonnal összekötő szakasz. Erről a pontos terveket egyelőre nem tudni, de a bejelentés szerint a 100 kilométeres szakaszt úgy valósítják meg, hogy a bringaút útvonalán minimálisra csökkentsék azokat a szakaszokat, ahol autókkal és más járművekkel kell osztozni. Így tehát korántsem arról van szó, hogy biciklisáv lesz az autópályán.

Ezen a nagy projekten kívül több kerékpáros fejlesztés is lesz a térségben. A már meglévő Balatoni Bringakör bővítéseként kerékpárút épül Balatonkenese és Zamárdi (29 km), Zamárdi és Balatonlelle (30 km), Balatonlelle és Keszthely (36 km, 1,76 Mrd), Keszthely és Balatongyörök (21 km, 0,82 Mrd), Balatongyörök és Tihany (69 km, 2,87 Mrd), valamint Tihany és Balatonkenese között (37 km). A tervek között szerepel a Balaton és a Kis Balaton összekötése is kerékpárúttal.

  • 884 2017. szeptember 25 Belföld 2017. szeptember 25.

    Facebook Comments