A bulizás még soha nem volt ilyen biztonságos: a Balaton Soundon debütál a Safety First
Írta:

A bulizás még soha nem volt ilyen biztonságos: a Balaton Soundon debütál a Safety First

Különleges kezdeményezés indult a biztonságos fesztiválozásért.

 

A fesztiválokkal teli hónapok sajnos nem csak a kifejezés szép értelmében az önfeledt szórakozás melegágyai. Rengetegen valóban az önkívületi állapotig szórakozák magukat, ami sokszor a baleseti osztályra vagy a detoxikálóba juttatja a fiatalokat. A most indult Safety First kampány célja, hogy megmutassa a fesztiválozóknak, hogyan tudják elkerülni, megelőzni ezeket a helyzeteket, és hogy kihez fordulhatnak, ha bármi baj van.

A Safety First a tudatos és biztonságos fesztiválozásra hívja fel a figyelmet úgy, hogy a fesztiválokon felmerülő problémákra is azonnali segítséget nyújt. És itt egyáltalán ne csak az alkoholos befolyásoltságra gondoljuk: a szakemberek és az önkéntes segítők a verekedésektől kedve az eltévedésig számos problémára nyújtanak megoldást. A biztonságos szórakozást segítő kezdeményezés a Balaton Soundon mutatkozik be először: a fesztivál területén több helyen, jól látható, állandóan nyitvatartó Safety First pontok lesznek találhatóak, amikhez a Safety First team kapcsolódik. A csapat speciális oktatáson átesett önkéntesből áll, akik 6 órás műszakokban dolgoznak, közvetlen kapcsolatban vannak a fesztiválon működő biztonsági, egészségügyi és egyéb szolgálatokkal, hogy segítsék a fesztiválozókat, ha szükség van rájuk. A Safety First pontokon dolgozókon kívül 3 fős csapatokban mozgó/járőröző önkéntesekkel is találkozhatunk, akik 24 órában felügyelik a fesztivál területét.

A csapaton kívül a rendszer legfontosabb eleme egy chatbot, aminek a használatával bárki pár gombnyomással jelezheti a szervezőknek, ha problémát lát. Ha verekedést látsz, vagy egy eszméletlen embert, máris azonnal tudod riasztani a szervezőket, akik a megfelelő lépéseket meg tudják tenni.

Az egyedülálló program mellé állt Dr. Zacher Gábor toxikológus, Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, Metzker Viki DJ és Henry Kettner vlogger-influencer is. A csapat belsős tagja Benis Dániel, a Sound technikai vezetője és Tóth Tibor, a fesztivál szolgáltatásfejlesztési vezetője.

„Előadóként nagyon hasznosnak találom a Safety First program chatbot funkcióját, mivel számtalanszor előfordult már, hogy fellépőként a színpadról láttam, hogy a tömegben verekednek vagy valaki rosszul lett, azonban nem volt lehetőségem rögtön értesíteni a biztonsági vagy egészségügyi szolgálatot. A chatbot segítségével azonban ezt rögtön, akár fellépés közben is megtehetem” – mondta Metzker Viktória, aki már évek óta rendszeres fellépő a Balaton Soundon.

Fülöp Zoltán, fesztiváligazgató pedig hozzátette: „Hosszú távú célunk az, hogy a fesztiválozókat, látogatókat rávezessük arra, hogy miként kell felelősségteljesen szórakozni, hogyan kell magunkra és egymásra vigyázni, nemcsak a Balaton Soundon, hanem bármely tömegrendezvényen. Szeretnénk, ha a jövőben a program által közvetített szemléletet, illetve a hozzá kapcsolódó eszközöket más nagyrendezvényen is hasznosítani tudnák.”

  • 797 2018. június 22 Belföld 2018. június 22.

    Facebook Comments