Térképen az elmúlt 250 év: nézd meg a lakóhelyed évszázadokkal ezelőtt
Írta:

Térképen az elmúlt 250 év: nézd meg a lakóhelyed évszázadokkal ezelőtt

Szoktál azon gondolkozni, vajon milyen életed lenne pár száz évvel ezelőtt? Nos, a választ nem tudjuk megmondani, de azt egészen pontosan megnézheted, hogy hol laknál, ha a jelenlegi helyeden élnél.

 

Mi történik, ha a Habsburg Birodalmi térképeket összeveted a 200 évvel későbbi változattal? Akkor valami egészen elképesztő és látványos dologhoz jutsz. És pontosan ez történt, mivel a Mapire nevű oldal interaktív térképen hozta össze a régi katonai felmérések térképeit a modern technika vívmányával.

Az oldal olyan egyszerű, amilyen nagyszerű: fogtak egy rakás, évszázadokkal vagy évtizedekkel korábban készült katonai térképet meg a Google Mapset, egymás mellé rakták, mi pedig a mai utcanevet beírva rákereshetünk, hogy mi volt régen az adott helyen. Például ahol most élsz.

Egyszerre két térképet lehet összehasonlítani két egymás melletti ablakban, amit a program folyamatosan szinkronizál, így ugyanazt látod kétszer, csak más-más korban. Ezen a képen például Budapest terjeszkedése látható 1763 és 1941 között. Elég látványos, igaz?


térkép

A programban 6 időszak térképeit lehet összehasonlítani, bármelyiket bármelyikkel:

  • Első Katonai Felmérés (1763-1787)
  • Második Katonai Felmérés (1806-1869)
  • Harmadik Katonai Felmérés (1869-1887)
  • Magyar Királyság (1869-1887)
  • Kataszteri térképek
  • Magyarország Katonai Felmérése (1941)

A Google Mapshez pedig úgy férhetsz hozzá, ha a „Történelmi térképek” csúszkát nullára húzod.

Nagy időtávokon szerintünk érdemes tágabb nézetet választani, úgy sokkal látványosabb a változás, de ha egy-egy környék változása érdekel, akkor jó szórakozás lehet korszakonként végigkattintani a térképeket.

A térképet itt találod.

 

(forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

  • 1618 2017. március 06 Belföld 2017. március 06.

    Facebook Comments