Ismét magyar filmért szoríthatunk az Oscar gálán
Írta:

Ismét magyar filmért szoríthatunk az Oscar gálán

Vajon megismétlődik a Saul fia tavalyi sikere?

 

Szinte hihetetlen, de igaz: idén is van magyar jelölt az Oscar-díj várományosok között! Ráadásul idén nem is a „megszokott” legjobb idegen nyelvű film kategóriában, hanem a legjobb élő szereplős rövidfilmek között versenyzik magyar alkotás: Deák Kristóf Mindenki című filmje. A rendező a jelölés kapcsán bevallotta az Origónak: amikor az első vetítésen látta, milyen erős érzelmi hatást vált ki a filmje, tudatosan kezdte el kitaposni az Oscarhoz vezető utat. Tette ezt például úgy, hogy olyan fesztiválokon indult, ahol ha nyer, automatikusan nevezhetővé válik az Oscarra. Deák két ilyen díjat is bezsebelt szép csendben, így tulajdonképpen nem is annyira meglepő a nevezése.

Deák Kristóf nevéhez olyan filmek fűződtek már eddig is, mint Steven Spielberg részben Magyarországon forgatott München című történelmi drámája, ahol a vágóstábban dolgozott egy hétfős asszisztenscsapat tagjaként, majd 12 részt rendezett az M1 saját gyártású sorozatából, a Hacktion-ből. Az Oscar-jelölt film történetét a rendező így foglalta össze:

„Van egy kislány, új iskolába kerül, amiben eleinte nincs sok öröme, de bekerül a kórusba. Lehet, hogy nem ő a legjobb, de nagyon szeret énekelni. Igen ám, de a kórusvezető néni meg nagyon szeret díjakat nyerni, fesztiválokra járni, úgyhogy az első adandó alkalommal megkéri ezt a kislányt, hogy inkább csak tátogjon a kórusban, mert akkor mindenkinek jobb lesz. És innen indul a probléma.”

Forrás: (origo.hu)

  • 1082 2017. február 02 Belföld 2017. február 02.

    Facebook Comments