Magyar film tarolt a szerelmesfilmek várnai fesztiválján
Írta:

Magyar film tarolt a szerelmesfilmek várnai fesztiválján

Vranik Roland filmje, Az állampolgár elhozta az Arany Aphroditét.

 

Elképesztően kényes témát feszeget Vranik Roland filmje: Az állampolgár egy Magyarországra menekült idősödő fekete férfi és egy magyartanárnő szerelmét, kapcsolatát mutatja be. Aztán megérkezik egy fiatal pakisztáni menekült lány… A történetet pedig nem csak az itthoni művészvilág kapta fel: a rendező Vranik Roland elhozta a nagydíjat a szerelmesfilmek seregszemléjéről, a 25. Love is Folly Nemzetközi Filmfesztiválról.

A Bolgár Filmközpont szervezésében 1993 óta megrendezett Love is Folly, azaz A szerelem bolondság című fesztivál évről-évre 90 játékfilmet vonultat fel, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt. Idén augusztus 25. és szeptember 3. között rendezték meg a várnai filmünnepet, ahol most először hozta el magyar allkotás az Arany Aphroditét.

Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) legutóbbi rendezése amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. Az állampolgárnak ráadásul nem ez az első nemzetközi elismerése: a portugáliai Fantasportón a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, majd a Cinequest filmfesztiválon a legjobb filmdráma díját Kaliforniában, Hágában pedig az egyetemisták zsűrije díjazta Vranik Roland filmjét a közelmúltban.

  • 840 2017. szeptember 13 Belföld 2017. szeptember 13.

    Facebook Comments