Ilyet még nem láttál: íme az ország legtitkosabb autó-motor múzeuma
Írta:

Ilyet még nem láttál: íme az ország legtitkosabb autó-motor múzeuma

Sosem látott különlegességek és gyerekkorunk legszebb emlékei egy helyen.

 

 

A Balaton-felvidéken járva több mindenre is számíthat az ember: jó borokra, levendulamezőkre, csodás kilátásra. Ám az ország legkülönlegesebb autó-motor múzeumára? Bizony, még arra is, mert valószínűleg erre bukkant rá az Index! Ez a Káli auto-motor múzeum, Kaáli professzor saját, rendkívüli gyűjteménye. Ha a név ismerősen cseng, jó helyen keresel az emlékeidben: ugyanarról a Kaáli doktorról van szó, aki a világhíres Kaáli Intézet alapítója, és akinek 25 ezer gyermek köszönheti az életét.

De hogy hogyan lesz egy világhírű orvosprofesszornak autó- és motorgyűjteménye? Nos, Kaáli Nagy Géza az orvosi szabadalmaiból származó vagyonából hozta össze a több mint száz darabból álló autó- és motorkerékpár-gyűjteményt, ami egy igazán izgalmas és impozáns autó- és motortörténeti válogatás, szuper ízlésről és hozzáértésről tanúskodik.

A múzeum története nem meglepő módon évtizedekre nyúlik vissza. Az első darab egy 1987-ben vásárolt Harley Davidson FXRS Low Rider motor volt, amit Kaáli professzor nem adott el, amikor hazaköltözött az Egyesült Államokból. Szintén hazahozta az 1989-ben vett Jaguar XJS sportkocsiját és az 1977-es Cadillac Coupe de Ville-t. Kaáli nem sokkal később elhatározta, hogy megpróbálja megszerezni azokat a családi autókat, amikhez személyes emlék is köti, a többi pedig, ahogy mondani szokták, történelem.

Az ötletből mára magánmúzeum lett, nem is akármilyen. Az elmúlt évek-évtizedek alatt hazai veteránautós szakemberek segítségével alakult ki és gyarapszik a gyűjtemény, ami nagyjából 100 évet ölel át az autózás történetéből. Tekintve, hogy a Ford T-modell 1908-ban született meg, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az autózás teljes történetébe bepillantást nyerhetünk.

A gyűjtemény két szinten foglal helyet a házban: a felső szinten a motorkerékpárok, a garázsszinten két nagy helyiségben az autók találhatók. Olyan különlegességekkel találkozhatunk itt, mint a Csepel 125 motorbicikli, Pannónia T motor, BMG 100 magyar kismotorkerékpár, 1939-es SHB 98, Harley-Davidson FXRS Low Rider, vagy a Pannónia motorkerékpárjaiból a teljes gyári sorozat (12 típus). Ami az autókat illeti: Opel Olympia, Adler Triumph Junior 1E, Opel P4, Vauxhall Velox, Fiat Special F3, Borgward Isabella kupé, a szocialista autóipar klasszikusai, egy 1927-es Ford T-Model, egy 1914-es belga Fabrique Nationale Model 1950, Messerschmitt KR200, Porsche 356B, Citroën DS21, Maserati Merak, Ferrari Dino 308 GT4 , Austin 7 Ulster Special is megtalálhatók a gyűjteményben.

Ami pedig még ennél a listánál is lenyűgözőbb, az az autók és motorok makulátlan állapota. Szinte kivétel nélkül üzemképesek, sőt érvényes forgalmi engedélyük, rendszámuk is van!

A múzeumot viszont sajnos csak meghívásos alapon lehet látogatni, így jegyvásárlási lehetőséget és hasonlókat nem tudunk mutatni. A különleges autókról készült képeket itt tudod megnézni.

  • 692 2020. augusztus 12 Belföld 2020. augusztus 12.

    Facebook Comments