Beindul a sörfőzés Pannonhalmán: 800 éves hagyományt élesztenek fel
Írta:

Beindul a sörfőzés Pannonhalmán: 800 éves hagyományt élesztenek fel

Belga mintára készül a magyar apátsági sör.

 

Ha apátsági sörökről beszélünk, valószínűleg mindenkinek Belgium jut eszébe, pedig nálunk is van ám hasonló hagyomány. Az apátsági sörfőzés gyökerei Magyarországon egészen 1086-ig, a bakonybéli monostor korai történetéig nyúlnak vissza, a pannonhalmiak pedig a 12. század óta főznek sört. Az apátsági sörfőzés aztán a 18. században a történelem viharainak „köszönhetően” megszűnt, és mostanáig kellett arra várnunk, hogy újrainduljon.

A Pannonhalmi Főapátság már eddig is különleges intézmény volt a saját márkás italok szempontjából: 2003-ban elindult a saját pincészetük, ahol a saját borukat készítik, majd saját márkás ásványvizet dobtak piacra, most pedig elkészült a Pannonhalmi Főapátság söre, pontosabban sörei.

Az új sörfőzde négyféle belga sörrel kezdte meg a működését, de azt tervezik, hogy 2021-től szezonális sörökkel is jelentkeznek majd az Index értesülései szerint. A már idén elérhető négyféle ital:

  • a szűretlen világos sör, a Blonde;
  • a felsőerjesztésű szűretlen barna sör, a Dubbel;
  • a felsőerjesztésű szűretlen világos sör, a Tripel;
  • és a Quadrupel, ami egy magas alkoholtartalmú barna sör.

A Pannonhalmi Főapátság sörei főként a pannonhalmi és budapesti boltokba, illetve nagy áruházláncokba kerülnének, a sörök minőségét pedig a sörfőzdében saját labor (!) ellenőrzik. A minőséggel kapcsolatban Hortobágyi T. Cirill  főapát úgy fogalmazott: számukra az is fontos, hogy ne csak terméket, hanem “spirituális-kulturális értéket teremtsenek” a sörfőzés hagyományának modern technológiába csomagolásával.

A Pannonhalmi sörfőzde ötlete egyébként még 2014-ben merült fel, és azért tartott ilyen soká a megvalósítás, mert az apátok a belgiumi Westvleteren kolostorba látogatva tökéletesítették a tudásukat, és az ott szerzett tapasztalatok alapján a pannonhalmi sörfőzdében is a belga apátsági sörök vonalának követése mellett döntöttek.

Kíváncsian várjuk, hogy megkóstolhassuk!

  • 537 2020. augusztus 10 Belföld 2020. augusztus 10.

    Facebook Comments