Óriási dologra készül az Ikea: hamarosan visszavásárolja a megunt bútorokat a svéd áruházlánc
Írta:

Óriási dologra készül az Ikea: hamarosan visszavásárolja a megunt bútorokat a svéd áruházlánc

Hatalmas lépést tesznek ezzel a hulladék mennyiségének csökkentése felé.

 

 

Rengeteg olyan ötlete van az Ikeának, amiért nagyon szeretjük. Most nem a svéd húsgolyóra gondolunk, hanem például a gyermekrajzok alapján készített plüssállatokra, aminek az ára jótékonyságra megy, vagy például a legújabb húzásukra. A bútoráruház bejelentette, hogy 2019-től visszavásárolják a náluk vásárolt, használt bútorokat, ezzel pedig mindenki jól jár. A „Second life for furniture” elnevezésű kampány lényege, hogy a használt bútorok visszavitelekor a vásárló egy ajándékkártyát kap, amit a későbbiekben felhasználhat, míg a bútort az áruház kedvező áron újraértékesíti. Hasonlít ez ahhoz, mintha interneten eladnánk a megunt bútort, csak így tisztább, megbízhatóbb, hivatalos úton adhatjuk-vehetjük a feleslegessé vált kanapét.

Ez a kezdeményezés jól tükrözi a svéd lakberendezési vállalat hosszú távú fenntarthatósági céljait és elköteleződését amellett, hogy 2030-ig 100%-ban körkörös működésű lesz. „Az egyik legfontosabb lépés abban, hogy az IKEA még fenntarthatóbbá tegye működését, az, hogy egy adott termék élettartamát meghosszabbítsa.” – hangzott el a bejelentéssel egyidőben.

A probléma, amire a megoldást keresik, súlyos: már nem csak az élelmiszereket és a ruhákat dobjuk ki elképesztő mennyiségben, hanem a nagyobb értékű használati cikkekre is könnyen ráununk. Csak Európában évi 2,5 milliárd tonna hulladékot termelünk a jelenlegi rendszerben, míg ha átállnánk a körkörös gazdaság elveire, ez a szám a töredékére lenne csökkenthető. A körkörös gazdaság ugyanis azt jelenti, hogy az egyes ember számára hasztalanná vált holmi nem a szemétbe kerül, hanem ezeket fel lehet és kell újítani, meg lehet javítani és újra fel lehet használni. Akár az eredeti tulaj használná tovább, akár új gazdára lelnek ezek a holmik, a termékek életciklusa akár évekkel is meghosszabbodhat, ez pedig azt jelenti, hogy később válik belőlük szemét, és hogy addig sem volt szükség új termék előállítására és megvételére.

Az IKEA kezdeményezése Ausztráliából indult el, ahol a felmérések szerint a lakosok fele dobott ki tavaly bútort azért, mert képtelen volt megjavítani. Ez a tendencia nagyon sokat árt a bolygónknak, így az Ikea lépett. Európában eddig Csehországban és Szlovákiában tesztelték az új, fenntartható rendszert, jelenleg a hatástanulmányok elemzése zajlik. Bár hivatalos adatok még nincsenek arról, hogy fogadták a vásárlók a kezdeményezést, valószínűleg sikeres volt, hiszen 2019-től Magyarországon is elindul tesztjelleggel a csereprogram. Az előzetes számítások szerint ezzel a módszerrel évi 13,5 millió bútort tudnak majd megmenteni világszerte, mi pedig már alig várjuk, hogy részesei lehessünk ennek!

  • 1076 2018. július 20 Belföld 2018. július 20.

    Facebook Comments