Panorámaliftek, függőkert: Buda új parkját látnod kell!
Írta:

Panorámaliftek, függőkert: Buda új parkját látnod kell!

Elkészült a Széllkapu a II. kerületben, és bizony gyönyörű lett: ha arrafelé jársz, mindenképp nézd meg!

 

17 ezer négyzetméteren, 355 előnevelt fával, 700 négyzetméteres tóval nyílt meg a főváros budai oldalán a Széllkapu. A tervezők nemcsak arra ügyeltek, hogy az egész nagyon mutatós legyen, hanem például arra is, hogy a fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve stressztűrő évelőfajokat választottak.

 

„Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a parkot” – írja az MTI-t idézve a 24.hu.

 

Hozzáteszik: a sétautak három, gomba formájú építményben futnak össze, amelyeknek a tetején napelemek találhatók. Ha ide szervezel találkozót, valószínűleg könnyen megtaláljátok a helyet és egymást is. Autóval érkezel? Semmi gond: a megnyíló kétszintes mélygarázsban akár ötszáz kocsi is elfér.

 

És még egy nem mindennapi érdekesség: a Mammut bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé.

 

Forrás: 24.hu

  • 676 2020. szeptember 03 Belföld 2020. szeptember 03.

    Facebook Comments