Papírvágásos technikával készül az új magyar sikersorozat

Papírvágásos technikával készül az új magyar sikersorozat

Egyre több magyar rajzfilm érdemli ki a csodálatunkat, a Városi legendákat pedig nem lehet nem szeretni.

 

Méltatlanul kevesen ismerik Glaser Katalin nevét, pedig számos hazai csoportos kiállításon szerepelt, 2009-ben önálló kiállítása volt a Liget Galériában Vergődő kentaur címmel, készített logókat, szpotokat, részt vett több arculattervezési projektben, és amiért most nekünk megakadt rajta a szemünk, az egy animációs sorozat, a Városi legendák.

A 13 részes sorozat, mint a neve is mutatja, városi legendákat dolgoz fel. Hiszen mindenki hallott már sok olyan történetet, amelyek úgy kezdődnek: az apukám testvérének a barátnője mesélte, a szomszéd fiának a kutyájának az előző gazdájával történt, vagy éppen, a barátom barátjának a volt albérlőjének a nagybátyja mesélte, hogy… Mindenkinek van egy olyan története családjáról, ismerőseiről melyek legendássá válnak, szájról szájra terjednek. Ezek a mesék a valóság és a képzelet keverékei, a történet realitását alátámasztó kezdet sokszor olyan irányba fordul, amelyre senki nem számít.

A sorozat koncepciója, hogy minden epizód új szereplőkkel, a történethez illő új narrátorral készül, de homogén látványvilággal, mintha a történetek ugyanabban a vizuális univerzumban történnének, egy képzeletbeli Magyarország városi legendáinak világában. Az epizódok során megismerhetjük Aranka szerelmeit, az Örökzöld nagypapát, valamint a Telefonbetyárt is. Az első három rész már bemutatkozott a 2. Magyar Filmhéten, most további 10, egyenként 3 perces rész is lesz a sorozatból.

Amiért pedig minket ez roppantul felvillanyoz, az a fent látható Három nagymamám volt című animációs rövidfilm, ami szintén Glaser Kati munkája, és jól mutatja azt a képi világot, hangulatot és történetmesélést, amire most is számíthatunk. A Három nagymamám volt 2013-ban a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv és az Országos Diákzsűri díját.

Az új kisfilmek elkészülése nagyon idő- és munkaigényes, mert papírkivágásos technikával készül. Az animáció képi világa ráadásul elképesztően részletgazdag, akárhányszor nézed újra, mindig lesz aha-élmény, ahogy felismered az apró, eddig észre sem vett elemeket. Nagyon várjuk!

  • 1212 2016. május 24 Belföld 2016. május 24.

    Facebook Comments