Új érettségi szabályok 2016-tól
Írta:

Új érettségi szabályok 2016-tól

Az új érettségi szabályok a diákokat és a lebonyolításban részt vevő tanárokat is érintik, de szerencsére van még idő – csak jövőre lépnek érvénybe. 

Több ponton is módosításra került az érettségi vizsga szabályait tartalmazó kormányrendelet, és ezek a változások nemcsak a diákokat, hanem az érettségi lebonyolításában részt vevő tanárokat is érintik.

Az egyik módosítás kimondja, hogy az írásbeli érettségire érkező diákoknak fél órával a vizsgájuk előtt meg kell jelenniük az iskolában, abban a teremben, ahol érettségizni fognak. Az igazgatók ezután engedélyezhetik, hogy az iskolai tanulmányok során alkalmazott segédeszközöket, például számítógépet igénybe vehessenek a tanulók.

Egy másik módosítás pedig azt mondja ki, hogy magyar nyelvből – idegen nyelvként – csak középszintű érettségi vizsgát tehetnek az erre jogosultak.

A tanárok juttatásaira is gondoltak a változtatásoknál. A korábban alkalmazott minimálbér helyett úgynevezett vizsgáztatási alapbérhez kötik majd az érettségiztető tanárok járandóságait. Az alapdíj 2016 elejétől százegyezer-ötszáz forint lesz. A pontos pénzösszeg több tényezőtől függ majd, például a vizsgatárgyak számától és a vizsgázóktól.

Az új szabályok 2016-tól lépnek érvénybe, tehát idei érettségi vizsgára még nem vonatkoznak.

 

  • 2757 2015. március 13 Belföld 2015. március 13.

    Facebook Comments