Tavaszi nagytakarítás természetes szerekkel
Írta:

Tavaszi nagytakarítás természetes szerekkel

Ha szívügyed a környezetvédelem, akkor vegyszerek helyett használd ezeket a természetes szereket a tavaszi nagytakarításnál! 

A jó idővel együtt megjöhet a kedvünk ahhoz is, hogy szebbé és tisztábbá varázsoljuk az otthonunkat. A köznyelvben csak tavaszi nagytakarításként emlegetett „munkafolyamatnak” a legtöbben talán szívesebben állunk neki természetes szerekkel, hiszen sokan – és egyre többen – ügyelünk környezetünk védelmére is.

Gathering-supplies-for-spring-cleaning

fotó: cdn.decoist.com

Talán te is megfogadtad már, hogy próbálod csökkenteni, vagy akár teljesen mellőzni a vegyszereket, nos, erre nyújtanak alternatívát a háztartásban megtalálható természetes szerek, többek közt az ecet, a szódabikarbóna vagy a citromsav. Ezekből érdemes betárazni a tavaszi nagytakarításhoz, hiszen nemcsak környezetkímélő szerek, hanem remekül tisztítanak és fertőtlenítenek is.

 

A nagytakarítás során olyan felületeket is áttörölgetünk, lemosunk, súrolunk, amiket egy sima hétvégi rendrakás után már nem feltétlenül tisztítunk – legalábbis nem rendszeresen. Ehhez, ha szárazon végzed, ideálisak a mikroszálas törlőkendők. Ha pedig nedves tisztításra szavazol, akkor fél liter vízhez tegyél két teáskanál citromsavat, illetve, ha makacs szennyeződéssel van dolgod, és nem zavar az ecet szaga, akkor azt is választhatod citromsav helyett. Ha pedig fertőtleníteni szeretnéd a felületeket, akkor egy kis bórax is jól jöhet.

Felmosáshoz egy vödörnyi vízhez négy evőkanálnyi ecetsavport ajánlunk, amit bio boltokban vehetsz. Ablakpucoláshoz pedig a következő arányokat javasoljuk: fél liter vízhez adagolj három evőkanálnyi 20 százalékos ecetet. Ezt töltsd egy olyan szórófejes kis edénybe, amivel rá tudod fújni az üvegre, illetve a szennyeződésekre a keveréket. Szivaccsal töröld át, és kész is. Az eredmény? Ragyogóan tiszta felület!

Ahol súrolni kell, ott használj szódabikarbónát – legyen szó akár a konyhapultról, akár fürdőszobai felületekről vagy mondjuk a fürdőkádról. Készíts pasztát két evőkanálnyi szódabikarbónából és egy kis vízből, amivel át tudod dörzsölni a megtisztítandó területeket. A lefolyót is elsőrangúan tisztítja: hat evőkanálnyi szódabikarbóna, rá egy deci ecet, pár perc várakozás – a sistergő hangoktól ne ijedj meg –, és már kész is.

spring-cleaning-resized

 

fotó:http://f.tqn.com

 

  • 1610 2015. március 12 Életmód 2015. március 12.

    Facebook Comments