Ezek a legfontosabb teendők lakásfelújításkor
Írta:

Ezek a legfontosabb teendők lakásfelújításkor

5 dolog, amivel nagyon elronthatod a felújítást…

 

 

Ha a környezetünk megújul, az mindig örömteli esemény, ám ha nem vagyunk elég előrelátók, könnyen kerülhet üröm az örömbe. Mutatjuk, mire figyelj oda, hogy ez véletlenül se fordulhasson elő.

 

Tartsd szem előtt a praktikus szempontokat. Az otthon magazinokat böngészve könnyű ihletet kapni, de biztos, hogy a következő 5 évet padlizsánlila falak között akarod élni? Mindig próbáljuk meg elképzelni az adott briliáns és dizájnos ötletet a gyakorlatban is: Hófehér perzsaszőnyeg a kutyákhoz? Különleges selyemtapéta kisgyerekkel? Ütős színkombinációk, amik a képen olyan jól mutatnak? Felújításkor 5-10 éves távlatban kell gondolkoznod, ezt mindig tartsd szem előtt.

 

Készíts pénzügyi tervet és szorozd be kettővel. Mielőtt egyáltalán nekikezdenél a konkrét tervezésnek, találd ki, hogy mennyit tudtok rászánni a projektre, és amikor kinézitek a konkrét padlólapot, festéket, csempét, dekort, akkor bőven maradj ez alatt az ár alatt. Ugyanis a szaki biztos, hogy jóval többe fog kerülni az előre kalkuláltnál, és az is biztos, hogy rengeteg olyan költség fog felmerülni, amivel előre nem számoltál. A csempéhez például hozzáadtad a fuga és a ragasztó árát?

 

Mérj le mindent nagyon pontosan. Többször is. Ha megvan, hogy mit szeretnél, fogd a centit, és járd végig a lakást. Mindent jegyezz fel: mennyi hely van az ablak és a kanapé között, mekkora az ajtó kivágása (tehát mit tudsz beszuszakolni a szobába), hol vannak a konnektorok. Egyszóval mindent. És utána ugyanezt csináld meg mégy egyszer, nehogy egy elszámításon múljon, hogy egy fél négyzetméterrel kevesebb lett a parketta.

 

Alaposan tervezd meg a munkafolyamatokat. A felújítás akkor is nagy munka, ha a legoptimálisabban csinálod, hát még ha kifelejtesz valamit. Tervezd meg, hogy mit mi után csinálsz: melyik helyiség és melyik feladat lesz az első, és ezek hogy épülnek egymásra. Itt is legyél alapos, mert utólag kiépíteni egy elfelejtett konnektort nagyon ciki! Alapszabály, hogy bentről haladunk kifelé a lakásban, és előbb a nagy munkák jönnek, majd utána az apró simítások.

 

Őrizd meg a munka eredményét. Mivel rengeteg időt, energiát, és pénzt fektettél bele hogy otthonod tökéletes legyen, nyilván szeretnéd minél tovább megőrizni ezt a jó kisugárzását. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendet és tisztaságot tarts – ezt talán mondanunk sem kell – és az is fontos, hogy levegő minőségét is megőrizd. Egy kellemetlen szagú lakás sosem fog tökéletes összhatást nyújtani, ezért szerezz be légszűrő bambusz szénnel töltött zsákokat, az úgynevezett Hiilibaget, ami szagtalanítja a levegőt és kiszűri a felesleges párát, így sem a penésztől nem kell tartanod, sem attól, hogy a konyhai szagok beleeszik magukat az új tapétába.

 

  • 619 2019. június 10 Életmód 2019. június 10.

    Facebook Comments