Ismerd meg a SlowXmas-t, azaz belassulós karácsonyt
Írta:

Ismerd meg a SlowXmas-t, azaz belassulós karácsonyt

A Slow mozgalom elérte az év legstresszesebb ünnepét is.

 

A karácsony elvileg a szeretet, a béke, az elcsendesedés időszaka, valami, amire megérte egész évben várni. E helyett viszont a gyakorlatban a végtelen idegeskedés, rohangálás, stressz, családi összeveszések ünnepe, ami után gyakran fáradtabbak vagyunk, mint előtte voltunk. Ez a stressz ráadásul már hetekkel az ünnepek előtt kezdődik: a megfelelő ajándékok utáni kétségbeesett hajszában már november végén kifáradunk.

 

Ezért olyan jó, hogy a slow mozgalom végre elérte a karácsonyt is: már Budapesten is van erre dedikált helyszín. A slow mozgalom lényege, hogy lassuljunk le, a folyamatos ideges rohanás helyett élvezzük a pillanatot, fogadjuk be a színeket, illatokat, hangulatot. Budapesten idén 5 utca csatlakozott a kezdeményezéshez, akik így azt vállalták, hogy a fogyasztás helyett náluk valami máson lesz a hangsúly. A SlowXmas kezdeményezésben a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a VII. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) vesznek részt, akik azt vállalták, hogy náluk az adventi időszak emberközelibb, szeretettelibb és otthonosabb lesz.

 

November 30. és december 24. között mind az 5 helyszín minden nap tartogat valami különlegességet, mint egy adventi kalendárium: kiállítások, színházi előadások, jazzkoncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is szerepelnek a programkínálatban. Azt már most tudni, hogy a Ráday utcában, ami Budapest gasztronómiai főutcája, fontos szerepet kap a bor és a csokoládé, lesz szauna-sziget a Gárdonyi téren és könyvcsere is lesz.

A Falk Miksa utcában különleges idegenvezetéssel egybekötött séta lesz „Séta üzletről üzletre” címmel, de lesznek zero waste worshopok a karácsony jegyében, és lesz jótékonysági bazár a Kempinski Hotel Corvinusban. A részletes programlistáért katt az esemény honlapjára.

 

  • 464 2019. november 19 Életmód 2019. november 19.

    Facebook Comments