Szelektíven gyűjtesz? Valószínűleg nem jól csinálod!
Írta:

Szelektíven gyűjtesz? Valószínűleg nem jól csinálod!

Ma már a legtöbben szelektíven gyűjtünk valamilyen formában, ám valószínűleg nagyon kevesen csináljuk jól.

 

 

Sokat változott a világ az elmúlt pár évtizedben: gyerekkorunkban az újrahasznosítás még kimerült az évi egyszeri iskolai papírgyűjtésben, és hogy a szülők visszavitték a betétdíjas üvegeket. Ehhez képest ma már a legtöbb társasháznak van külön papír és műanyag szelektíves kukája, és általában az üveg gyűjtő konténerekig sem kell annyira messze menni. Szelektíven gyűjteni előbb trendi lett, majd alap, ám mégis sok olyan apróság van, amit ezzel kapcsolatban nem jól tudunk, hiszen sosem tanították meg nekünk. Az FKF útmutatása szerint ezekre kellene mindenkinek odafigyelni:

 

Legfontosabb, hogy a hulladékot el kell öblíteni, mielőtt a szelektívbe teszed. Ez azért fontos, mert a szelektív hulladékot kézi erővel válogatják, és így nem büdösödni meg, mire akár hetekkel később a hulladékfeldolgozóba kerül, és a fertőzésveszély is csökken. Ez alól csak az étolajos flakon a kivétel: mivel olaj elvileg nem kerülhet a lefolyóba, hiszen árt az élővilágnak, ezt úgy ahogy van, öblítés nélkül, kupakkal dobhatjuk a szelektívbe.

 

A műanyag gyűjtőbe minden műanyagot bedobálunk, pedig sajnos nem minden műanyag újrahasznosítható. A 7-féle műanyagból csupán 4, az 1-es jelzéssel jelölt PET, a 2-essel jelölt HDPE, a 4-es LDPE és az 5-ös PP hasznosítható újra. Minden műanyag tárgyon megtalálható ez a jelzés, így könnyen leolvastatjuk, hogy az adott darab alkalmas-e újrahasznosításra. És hogy mi nem mehet a műanyagos szelektívbe? Ez némileg változik területenként, de a chipses zacskó és a folpack például biztosan nem.

 

Ha van külön fém szelektív gyűjtő, akkor használjuk azt is, ellenkező esetben általában a műanyagos gyűjtő egyben a fémeket is gyűjti. Ide az alufólia, és a joghurtos pohár teteje mehet például, illetve minden aludoboz, konzervdoboz, és minden fémtárgy.

 

A papírgyűjtőbe kerül minden újság és szórólap, valamint a tejes és üdítős dobozok. Ám érdekesség, hogy ezeken a műanyag kupakot akár rajta is lehet hagyni, ezt majd szétválogatják a hulladékfeldolgozóban. Sokan nem figyelnek rá, hogy a nagy kartondobozokról le kell tépkedni a ragasztó szalagot, mielőtt a papírosba dobnánk, és a spirálfüzet fém spirálját is ki kell szedni és a fémhulladékok közé tenni. Azt is kevesen tudják, hogy a blokkokat, és más hőpapírra nyomtatott bizonylatokat sajnos nem lehet a papír szelektívbe dobni, ez bizony a sima kukába kerül. Ugyanez a helyzet a zsíros pizzás dobozzal is. A tiszta részek mehetnek a papír gyűjtőbe, ám a zsíros alja semmiképp. Az egyszer használatos kávéspoharak sajnos szintén nem szelektíven gyűjthetők hiszen van benne egy réteg műanyag is.

 

Tipp profiknak: Ha nem akarsz az újrahasznosítással bajlódni, termelj minél kevesebb szemetet! Csak azt vedd meg, amire szükséged van, használj saját elviteles kávéspoharat és textilszatyrot, és fél literes üdítők helyett hordj magadnál kulacsot!

  • 1114 2019. október 15 Életmód 2019. október 15.

    Facebook Comments