Legjobb húsvéti programok

Legjobb húsvéti programok

Már nincs két hét a húsvétig, így aztán legfőbb ideje, hogy összegyűjtsük, mit csinálhatunk majd a hosszú hétvégén.

 

A felnőttek leginkább tavaszi nagytakarítani és főzni szoktak ugyan, de mi most 5 olyan programhelyszínt gyűjtöttünk össze, ami a közös családi pihenéshez ideális – és nem csak vasárnap. A lényeg hasonló: hagyományőrzés, tojásfestés, nyúl és sonka hegyek és persze az elmaradhatatlan locsolkodás a hétfői napon.

Hollókő: Palóc húsvéti fesztivál

A Hollókői húsvéti fesztiválon a tájegység jellege miatt kiemelt szerepet kapnak a régi palóc népszokások. Az Ófaluban családi programok várnak, a színpadon fellép például Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Szabó Balázs Bandája, a gasztro standokon pedig palóc hagyományok alapján készül az étel: a főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával várnak és a kétbodonyi szilvagombóc is lesz, ezen kívül pedig lepényeket és réteseket is kóstolhatunk majd.

Mezőkövesd: Matyó Húsvét

Mezőkövesden a matyó hagyományokat ismerhetjük meg: itt hagyományos tavaszköszöntő, húsvéti matyó programokkal várnak. A Hadas városrészben a húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja majd az ünneplőket, és természetesen itt sem marad el a locsolkodás: traktorról, esővízzel.

Ópusztaszer: Szeri Húsvét

Az ópusztaszeri Skanzen rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn várja a látogatókat húsvéti programokkal, sőt korhű ruhákba öltözött menyecskék és legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a kereszténység legnagyobb ünnepét.

1 (1)

fotó:nlcafe.hu

Szentendrei Skanzen:

Az ország egyik legkülönlegesebb húsvéti programjával készül a szentendrei Skanzen: a magyarországi vendek, ruszinok, svábok és horvátok húsvéti szokásai jelennek meg ugyanis a portákon. A tájegységek szerint osztott skanzenben lesz például tavaszi ágacska szövés, koszorú és tavaszi zöld-ág készítés, tojáspatkoló mesterség-bemutató és szagosvíz készítés is, de megismerkedhetünk a „sváb húsvéti lovaglás” szokásával és a szlovák hagyományőrző asszonyok szokásaival is.

Budavári Húsvéti Sokadalom

Hogy a budapestiekről se feledkezzünk meg, utoljára bemutatjuk a legnagyobb budapesti húsvéti rendezvényt. A Budavári palota Hunyadi udvarában már negyedik alkalommal várják a látogatókat kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásárral, mesterségbemutatókkal, magyar kézműves borterasszal, valamint Szalóki Ági és Palya Bea koncerttel. A régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és festők bemutatói mellett a mézeskalácsból készült tojáskészítés titkait is megismerhetjük.

  • 1496 2015. március 23 Események 2015. március 23.

    Facebook Comments