A karácsony legalább annyira szól a finom ételekről, mint a fáról és az ajándékozásról, ezért most megmutatjuk neked a kedvenc, bevált receptjeinket. Egyszerűek, nagyszerűek és mindenki odáig lesz értük!
Mézeskalács, a klasszikus
Ha csak egyetlen dolgot sütsz idén karácsonyra, akkor az legyen a mézeskalács! Ez nem csak finom, de az egyik legkreatívabb étel, ami csak létezik. Díszítheted egyedül is, de mi azt ajánljuk, üljön össze a család a fa alatt és legyen igazi közös élmény a mézeskalács díszítés. Hogy meg tudd csinálni az alapot, ezekre lesz szükséged:
- 70 deka liszt,
- 20 deka méz,
- 20 deka porcukor,
- 20 deka margarin,
- 3 egész tojás,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 kávéskanál fahéj
- egy kicsi narancslé/reszelt narancshéj az íze miatt
Elkészítés:
- Először keverd össze a száraz összetevőket, majd add hozzá a margarint, mézet, tojást és a narancslét.
- Jó alaposan dolgozd össze a tésztát, majd nyújtsd ki 3-5 mm vastagra, attól függően, hogy vékony, vagy inkább duci mézeskalácsot szeretnél.
- Szúrd ki a formákkal a tésztát és már mehet is az előmelegített sütőbe.
- 7–10 perc alatt, közepes fokozaton süsd világosbarnára. Akkor van kész, amikor már érzed a fűszerek illatát és szép aranybarnára pirult.
- Kihűlés után pedig jöhet a legjobb része az egésznek, a díszítés, például ilyen dekortollakkal.
Csokis-diós kuglóf
Másik klasszikus karácsonyi süti, különösen Amerikában, a kuglóf. A mi kedvencünk a diós-csokis, amit most megosztunk veletek is.
Hozzávalók:
- 120 g finomliszt
- 120 g puha vaj
- 170 g cukor
- 5 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 10 ml rum
- 1 kávéskanál fahéj
- 3 evőkanál kakaópor
- 200 g durvára tört dió
Elkészítés:
- Ezt is hasonlóan kezdjük az előzőhöz: a száraz összetevőkhöz tegyük hozzá a vajat, tojást és a rumot, majd dolgozzuk össze.
- Ezen a masszán célszerű robotgéppel is átmenni, hogy tökéletes állagú, könnyű tésztát kapjunk.
- Daráljuk le a diót és adjuk a tésztához.
- Kenjük ki a kuglófformát kis vajjal, öntsük bele a kész tésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt megsütjük. Ha nem tudod, mikor van kész, végezz tűpróbát: ha a beleszúrt tűre ráragadt a tészta, akkor még sütni kell tovább.
- Miután elkészült és kifordítottuk a kuglófformából, a tetejét díszíthetjük csoki sziruppal és apróra vágott diódarabokkal.
Püspökkenyér
A püspökkenyér egy igazi hagyományos finomság, ami nem is csupán egy sütemény: önmagában is ehetjük uzsonnára vagy vacsorára. A világ minden gyümölcséből készíthető, ezért gyakorlatilag megunhatatlan. Mi most a szilvás-fahájas püspökkenyér receptjét írjuk meg, de karácsonyra stílusos lehet még a narancsos, az áfonyás, vagy az almás-fahéjas verzió is.
Hozzávalók
- 17,5 dkg vaj
- 17,5 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 nagy tojás
- 2 teáskanál vanília-aroma
- 1 teáskanál fahéj
- 20 dkg szilva
Elkészítés:
- A fentebb leírt módon elegyítsük a hozzávalókat, amiket addig keverünk, amíg egy sima állagú, sűrű masszát kapunk.
- Magozzuk ki és vágjuk apró darabokra a szilvát
- A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a tészta 1/3-át, és simítsuk el. Erre szórjuk rá a szilva felét, majd jön még egy réteg tészta, a maradék szilva, és a harmadik adag tészta zárásként.
- Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 60 perc alatt süssük meg.