3 kedvenc karácsonyi süteményrecept

3 kedvenc karácsonyi süteményrecept

A karácsony legalább annyira szól a finom ételekről, mint a fáról és az ajándékozásról, ezért most megmutatjuk neked a kedvenc, bevált receptjeinket. Egyszerűek, nagyszerűek és mindenki odáig lesz értük!

 

Mézeskalács, a klasszikus

ginger4

Ha csak egyetlen dolgot sütsz idén karácsonyra, akkor az legyen a mézeskalács! Ez nem csak finom, de az egyik legkreatívabb étel, ami csak létezik. Díszítheted egyedül is, de mi azt ajánljuk, üljön össze a család a fa alatt és legyen igazi közös élmény a mézeskalács díszítés. Hogy meg tudd csinálni az alapot, ezekre lesz szükséged:

  • 70 deka liszt,
  • 20 deka méz,
  • 20 deka porcukor,
  • 20 deka margarin,
  • 3 egész tojás,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • egy kicsi narancslé/reszelt narancshéj az íze miatt

Elkészítés:

  1. Először keverd össze a száraz összetevőket, majd add hozzá a margarint, mézet, tojást és a narancslét.
  2. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát, majd nyújtsd ki 3-5 mm vastagra, attól függően, hogy vékony, vagy inkább duci mézeskalácsot szeretnél.
  3. Szúrd ki a formákkal a tésztát és már mehet is az előmelegített sütőbe.
  4. 7–10 perc alatt, közepes fokozaton süsd világosbarnára. Akkor van kész, amikor már érzed a fűszerek illatát és szép aranybarnára pirult.
  5. Kihűlés után pedig jöhet a legjobb része az egésznek, a díszítés, például ilyen dekortollakkal.

 

 

Csokis-diós kuglóf

z6JLyiG

Másik klasszikus karácsonyi süti, különösen Amerikában, a kuglóf. A mi kedvencünk a diós-csokis, amit most megosztunk veletek is.

Hozzávalók:

  • 120 g finomliszt
  • 120 g puha vaj
  • 170 g cukor
  • 5 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 ml rum
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 200 g durvára tört dió

 

Elkészítés:

  1. Ezt is hasonlóan kezdjük az előzőhöz: a száraz összetevőkhöz tegyük hozzá a vajat, tojást és a rumot, majd dolgozzuk össze.
  2. Ezen a masszán célszerű robotgéppel is átmenni, hogy tökéletes állagú, könnyű tésztát kapjunk.
  3. Daráljuk le a diót és adjuk a tésztához.
  4. Kenjük ki a kuglófformát kis vajjal, öntsük bele a kész tésztát.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt megsütjük. Ha nem tudod, mikor van kész, végezz tűpróbát: ha a beleszúrt tűre ráragadt a tészta, akkor még sütni kell tovább.
  6. Miután elkészült és kifordítottuk a kuglófformából, a tetejét díszíthetjük csoki sziruppal és apróra vágott diódarabokkal.

 

Püspökkenyér

8457-1065_800x600

A püspökkenyér egy igazi hagyományos finomság, ami nem is csupán egy sütemény: önmagában is ehetjük uzsonnára vagy vacsorára. A világ minden gyümölcséből készíthető, ezért gyakorlatilag megunhatatlan. Mi most a szilvás-fahájas püspökkenyér receptjét írjuk meg, de karácsonyra stílusos lehet még a narancsos, az áfonyás, vagy az almás-fahéjas verzió is.

Hozzávalók

  • 17,5 dkg vaj
  • 17,5 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 nagy tojás
  • 2 teáskanál vanília-aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 20 dkg szilva

 

Elkészítés:

  1. A fentebb leírt módon elegyítsük a hozzávalókat, amiket addig keverünk, amíg egy sima állagú, sűrű masszát kapunk.
  2. Magozzuk ki és vágjuk apró darabokra a szilvát
  3. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a tészta 1/3-át, és simítsuk el. Erre szórjuk rá a szilva felét, majd jön még egy réteg tészta, a maradék szilva, és a harmadik adag tészta zárásként.
  4. Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 60 perc alatt süssük meg.
  • 1996 2015. december 25 Gasztronómia 2015. december 25.

    Facebook Comments