Így az eperszezon végén nekem már a fülemen jön ki ez az egyébként isteni gyümölcs. Ha te is hasonlóan vagy ezzel, de még van pár kiló maradék eper a hűtőben, próbáld ki ezeket a recepteket.
Epres rizs brulée
Hozzávalók:
- 225g szeletelt eper
- 2 evőkanál Cointreau
- 500g friss, hűtött tejberizs
- 85 ml kristálycukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a grillt a legmagasabb fokozaton. Osszuk szét az epret 6 hőálló tálkába, locsoljuk meg cointreau-val és szedjük a tetejére a tejberizset. Tégy a tetejére egy jó kanál cukrot, és süsd a grillben 7-8 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Legalább 5 percig hagyd hűlni, és már fogyasztható is!
Rebarbarás epres habcsók tálkában
Hozzávalók:
- 450g rebarbara 4 cm-es darabokra vágva
- 100g porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanál eperpép
- 2 tojás, szétválasztva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gáz 4-es fokozat, légkeveréses sütő 160°C).
Tedd a rebarbarát tűzálló edénybe, szórd rá a porcukor felét, a narancshéjat és keverd össze. Fedd le és süsd 35-40 percig.
Miután kivetted, hagyd kicsit lehülni. Keverd hozzá az epret, majd a tojássárgáját. Ezt a keveréket oszd szét 4 kis ramekin edénybe, tedd rá őket egy tepsire és süsd még 10 percig, amíg besűrűsödik.
Amíg a rebarbarás tészta sül, verd fel a tojásfehérjéket. Tedd bele a maradék cukor felét (25 g) és folytasd a hab verését. Óvatosan forgasd bele a többi cukrot, de vigyázz, ne keverd ki belőle a levegőt! Ezt a habcsókot halmozd a 4 kis tál tetejére és még egy utolsó 10 percre tedd vissza, hogy a tojáshab is megpiruljon. Frissen tálaljuk!
Epres jégpop:
Hozzávalók:
- 400g érett eper
- 200 ml félzsíros tej
- 400g zsírszegény sűrített tej
Elkészítés:
Mosd meg és csumázd ki az epret, majd turmixold le, hogy sima, daraboktól mentes pépet kapj.
Add hozzá a tejet és a sűrített tejet.
Oszd szét 12 jégnyalóka formába (ha nincs, akkor üres joghurtos doboz is tökéletes, csak a pálcikát ne felejtsd el beleszúrni), tedd a fagyasztóba legalább 4 órára és kész! Így még további 2 hónapig eltartható lesz a maradék eper.