Kínáig utazott, hogy Michelin-csillagos lehessen: egy magyar séf elképesztő története
Írta:

Kínáig utazott, hogy Michelin-csillagos lehessen: egy magyar séf elképesztő története

Évekig küzdött, idén a második csillagot is megkapta.

 

Michelin csillagot kiérdemelni hatalmas szó: a gasztronómia Oscarja. Ma már Budapesten is vannak efféle helyek, ám a legkülönlegesebb magyar csillagos éttermet nem itthon kell keresni. Rácz Jenő a világ másik felén, Sanghajban ért a csúcsra. A fiatal séf már kilenc éve főz külföldön: a kemény, alig fizetett konyhai melóból lassan megvalósult álom lett. A hihetetlen történet két éve kezdődött: a magyar srácot ekkor hívta Sanghajban az akkor nyíló Taian Table tulajdonosa, és hamar kiderült, milyen jól tette. Pár hónap alatt Michelin-csillagig vitte a hely. Sajnos ezután szinte rögtön be is kellett zárniuk, mert a hatalmas érdeklődés rengeteg ellenőrt is bevonzott, és a kínai hatóságok gyorsan találtak is néhány hiányzó engedélyt. Ezután új helyre költöztek, és ami az egészen hihetetlen: pár hete ismét Michelin-csillagot kapott a Taian Table.

15676353_1827853854122083_4998232148844155109_o

A Taian Table úgy látszik nem tud hibázni. Innovatív fúziós konyhát visznek, amiben Rácz szerint nincsenek szabályok. Nem követik sem a francia, sem az olasz, sem a kínai konyhát, bár kínai alapanyagokat használnak, ami nem teszi könnyűvé a főzést, Kínában ugyanis sok mindent elég nehéz beszerezni.  Az étterem ráadásul innen nézve icike-picike: mindössze 26 szék van benne. Ez bár furcsának tűnik egy Michelin csillagos hely esetében, tökéletesen illeszkedik a kínai trendekbe. Arrafelé ugyanis mostanában nagyon menők a mikroméretű éttermek, mert egyfajta exkluzivitást jelent bejutni ezekre a helyekre.  A Taian Table-t ráadásul nagyon nehéz megtalálni is, ami nem véletlen: hozzátartozik az élményhez, hogy a vendégnek kalandoznia kell egy kicsit a környéken – írja az index. Étlap sincs, sőt igazából asztal sem, a vendégek a konyhapultnál ülnek, és egy 14 fogásos menüsort kapnak, ami minden hónapban változik, és aminek minden egyes elemét Rácz maga találja ki. Ha egyszer arra járnánk, mindenképp kipróbálnánk ezt a különleges, magyar vonatkozású helyet a világ másik végén.

15625852_1827531514154317_1922103117004034912_o

  • 1130 2017. október 25 Gasztronómia 2017. október 25.

    Facebook Comments