Ünnepi italreceptek
Írta:

Ünnepi italreceptek

Kár tagadni, a karácsony a nagy zabálások ünnepe is. De miért nem beszél senki az italokról? A lakoma mellé ne igyunk snassz bort vagy pezsgőt, helyette csináljunk puncsot, grogot vagy forralt bort!

Grog variációk:

A grog elkészítése igen egyszerű: fogod az alapanyagokat, összeöntöd és kész. Utólag már nem kell rajta főzni semmit. Nekünk ez a 3 változat a kedvencünk:

Hagyományos Grog: captain morgan rum, narancs-alma-mandarin szeletek, fahéjrúd, almás ízesítésű teafilter, mentalevél, szegfűszeg, méz, forró víz

Mikulás Grog: 6 cl rum (barna), 1 cl citromlé, 1 bárkanál méz, 4-5 egész szegfűszeg, 1 csipetnyi őrölt fahéj, citromhéj, narancshéj, 1.5 dl forró víz

Karácsonyi Grog: 4 cl Ron Varadero barna rum, fekete tea, fahéj, méz

advent-1380137_1280

Puncs variációk:

Puncs készítésekor először a gyümölcsöket készítsük elő: mossuk, daraboljuk. Öntsük össze és forraljuk fel az alapanyagokat, majd főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. A citromkarikát csak a végén adjuk hozzá.

Almaboros puncs: 2l almabor, 2 közepes, piros héjú alma, 1/2 bögre mazsola, 8 fahéjrúd, 2 teáskanál egész szegfűszeg, 1/4 bögre citromlé, citromkarikák, narancskarikák

Vörös áfonyás – citromos puncs: 3 bögre víz, 3/4 – 1 bögre cukor, 20 egész szegfűszeg, 2 fahéjrúd, 1 üveg (750ml) rozé bor, 1 üveg (500ml) vörösáfonya lé, 1 bögre frissen facsart citromlé

Alkoholmentes karácsonyi puncs: 8 bögre almalé, 9 bögre vörösáfonya lé, 2 piros héjú alma, 2 bögre vörös áfonya, 3l citromos- zöldcitromos szódavíz

Alkoholmentes téli melengető puncs: 1 hámozatlan narancs, karikákra vágva, 1 hámozatlan citrom, karikákra vágva, 2 bögre víz, 1/2 bögre barna cukor, 4 fahéjrúd, 8 egész szegfűszeg, 4 bögre frissen facsart narancslé, 2 bögre ananászlé, 2 citrom leve

punch-1866144_1280

Forralt bor variációk:

A forralt borokat a nevükkel ellentétben nem forraljuk, csak 60-70°C-ig hevítjük, hogy ne menjen ki belőle az alkohol. Elkészítése egyszerű: minden hozzávalót öntsünk össze, és főzzük meg.

Ünnepi forralt almabor: 6 bögre almabor, 3 bögre narancslé, 2 bögre víz, 1/2 bögre frissen facsart citromlé, 3/4 bögre barna cukor, 3 fahéjrúd, 12 egész szegfűszeg, 1/4 teáskanál őrölt kardamom, 1/4 teáskanál őrölt gyömbér, 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió, citromkarikák

Vaníliás forralt almabor: 1,9l almabor, 1/2 bögre barna cukor, 1/2 bögre almapálinka vagy whisky, 1 és 1/2 teáskanál balzsam- vagy almaborecet, 1 teáskanál vanília, 1 fahéjrúd, 6 egész szegfűszeg

Klasszikus vörösboros: 1 liter vörösbor, 8 dkg cukor, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 szegfűbors, ½ citrom karikára vágva.

Klasszikus fehérboros: 750 ml száraz fehér bor, 7 evőkanál méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1 ek. citrom lé, 1 ek. gyömbér, reszelve.

phpThumb_cache_srca966ec4f1655a9f5404174b606cc852a_par988ef067f406e2bc39e11a1d4cc292c6_dat1417956060

+ 1 koktél:

Christmas Toddy: bármilyen tömény (rum, brandy, calvados, stb), szegfűszeg, fahéjrúd, csillag ánizs, méz, mentalevél, forró víz

Apple-and-Ginger--a

(forrás: divany.hu, finomkoktelok.hu, borkert.hu)

 

  • 1465 2016. december 26 Gasztronómia 2016. december 26.

    Facebook Comments