A Nem etetem a szemetesem! kampány az előre tervezést és az odafigyelést hangsúlyozza.
Szuper kampányt talált ki idén májusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány: a Zero Waste után most itt a Zero Foodwaste, azaz a felhívás, hogy ne pazaroljuk el az élelmiszert. Felmérések szerint az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki, és bár mi magyarok egészen jók vagyunk, hiszen fejenként „csak” 68 kg élelmiszert dobunk ki évente, ez is hatalmas mennyiség. Sokan gondolhatják, hogy ez nem is akkora baj, hiszen az étel lebomlik a szemétlerakókon, ám az erjedése során rengeteg metán és szén-dioxid keletkezik, amik nagyban felelősek a klímaváltozásért. Kutatások szerint ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid-kibocsátásban, ami elég elgondolkoztató…
A Felelős Gasztrohős Alapítvány Nem etetem a szemetesem! Kampánya természeten nem azt mondja, hogy együk meg a megromlott élelmiszert, hanem hogy vásároljunk és tervezzünk okosabban. Ehhez a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segítik a tenni vágyókat, kampányarcnak pedig Döbrösi Laura színésznőt kérték fel, aki ő maga is elkötelezett környezetvédő. Bár a kihívásnak nemsokára vége, a Gasztorohős blogját továbbra is ajánljuk olvasgatni, és lehetőleg minél többet megfogadni a tanácsaikból!