7+1 tipp grillezéshez
Írta:

7+1 tipp grillezéshez

Itt a jó idő, jön a grillszezon! Hogy ez mindig az íncsiklandó finomságokról szóljon, összegyűjtöttünk pár tippet, amik kezdőknek és haladóknak is hasznosak lehetnek.

 

1. Az első és legfontosabb szempont: hol legyen a grillező? Persze, az addig rendben, hogy az udvaron, de azt javasoljuk, úgy alakítsátok ki a kijelölt helyet, hogy kényelmesen elférjen körülötte a család, ne legyen messze a konyhától, sem elektromos áramtól és kerti csaptól.

 

2. Hogy milyen berendezést vegyél, abban az ízlésed és a pénztárcád lesz az irányadó. Faszenes grillsütőt már pár ezer forintért vehetsz, de érdemes olyat választani, ahol a rostély magassága állítható, így te döntesz, hogy az egyes húsokat milyen magasan grillezed. A lávaköves grill gyorsabban süt, mert a lávakövek 10 perc alatt felhevíthetők, és egyenletesen adják le a hőt, de ehhez kell egy gázpalack is.

 

3. Fontos pont a begyújtás: ehhez ne használj benzint, és óvatosan a begyújtó folyadékkal is, mert ezektől kellemetlen ízű lehet az étel. Ha faszenes grilleződ van, akkor várd meg, míg a lángja kialszik, és csak akkor tedd az ételeket a rostélyra, ha a faszén fehéren izzik. Így nem ég oda a hús, és kormos sem lesz a vacsorád.

 

4. Klopfold minél vékonyabbra, majd pácold be a hússzeleteket – ajánljuk a saját készítésű pácokat, amikbe pontosan tudhatod, milyen fűszerből mennyi került. A páctól a húsok fűszeresebbek, puhábbak és szaftosabbak maradnak. Grillezhetsz halat és zöldségeket is, vega barátaid mellett a család is hálás lesz értük!

 

5. Szerezz be egy grill lapátot! Ha ugyanis villával bökdösöd a húst, a villaszúrás helyén elcsöpög a húsok szaftja, amitől kiszáradnak. Úgy meg kinek ízlenek?! A kiszáradás ellen egyébként jó tipp, hogy egy plusz ráccsal fogod fel a lecsöpögő zsírt, így a húsok a saját levükben is párolódnak, miközben készülnek.

 

6. Mennyi ideig tartson a grillezés? Szerintünk a zöldségek, a gyümölcsök és bizonyos halak nagyon hamar elkészülnek, mindössze 3-8 perc alatt. Egy kicsivel több idő kell a csirkemell és csirkecomb elkészítéséhez, ez úgy 8-15 perc alatt lesz kész, az egész csirkének pedig úgy 30-45 perc kell.

 

7. Ha minden megsült, a tüzet el kell oltani. Ezt soha ne vízzel tedd! Ha lehet, hagyd a parazsat kialudni, majd szedd ki egy lapáttal fémvödörbe a hamut és a maradékot. Lávaköves grillnél nem kell cserélni a lávakövet, egy szezont bőven kibír.

 

+1: Inkább barbecue-zni szeretnél? Akkor nem árt, ha tudod, hogy ez kisebb hőfokon (120-130 fok) történő, hosszabb ideig tartó sütést, némileg füstölést jelent inkább. Ezt az eljárást egyben sült, nagyobb húsoknál alkalmazzák, mint például a steakek. A grillezés ezzel szemben nagy hőmérsékleten történő gyors sütés. Ezt általában a nem túl vastag húsoknál, a grill kolbászoknál, a hamburgernél alkalmazzák. Szóval ezen a nyáron már akár saját magad is grillezheted a húst a hamburgeredhez, vagy elkészítheted az első barbecue steak-edet. Hajrá, sok sikert és jó étvágyat!

  • 1306 2017. május 24 Belföld 2017. május 24.

    Facebook Comments