Arany Jánost szaval egy tucat külföldi nagykövet
Írta:

Arany Jánost szaval egy tucat külföldi nagykövet

Különleges videó készült az Arany Emlékév kapcsán.

 

Nem szabályszerű, hogy a különböző állami apparátus tagjai szigorúak, merevek és humortalanok legyenek. A Petőfi Irodalmi Múzeum egészen konkrétan 13 olyan jófej nagykövetet is talált, akik belementek, hogy az Önarckép álarcokban című Arany-kiállítás kapcsán elszavalják a költő egyik leghíresebb versét, természetesen magyarul.

A különböző országok Magyarországra akkreditált nagykövetei nehéz fába vágták a fejszéjüket. A szlovák vagy a szlovén nagykövetnek még valamennyire ismerős lehet a nyelv,  de hogy a mongol és az argentin kollégájuk mennyi gyakorlás után jutott el erre a szintre, azt csak sejthetjük. Még úgy is szép teljesítmény (és persze gyönyörű gesztus), hogy láthatóan olvassák a sorokat. Azt pedig külön imádjuk, hogy páran voltak annyira lazák, hogy extra állathangokkal dobták fel a verset.

Plusz érdekessége a dolognak, hogy a verset kezdő Ian Lindsay brit nagykövetnek nem ez az első találkozása a magyar irodalommal: tavaly a Magyar Költészet Napján József Attilát szavalt, idén pedig Juhász Gyula versével emlékezett meg erre a jeles napra.


Ha ezek után kedvet kaptál a kiállításhoz, akkor jó hírünk van. A költő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett tárlat egészen 2018. november 30-ig megtekinthető.

  • 939 2017. június 08 Belföld 2017. június 08.

    Facebook Comments