Hipermodern játszótér épül a megújuló Városligetben
Írta:

Hipermodern játszótér épül a megújuló Városligetben

Igazán különleges gyerekparadicsom készül.

 

A Városliget megújulásától évek óta hangos a sajtó: az új épületek, a zöld felületek sorsa nagy vitákat kavart, ám vannak olyan elemek, amikről eddig nem esett szó, pedig megérnék a bemutatást. Ilyen az új nagyjátszótér, ami már idén őszre elkészülhet. Az új játszótér sok szempontból különleges és egyedülálló lesz: a 13 ezer négyzetméteres, integrált és korosztályokra bontott gyerekparadicsom a park dél-keleti részén kap helyet és az építési munkálatok már el is kezdődtek. A kerítéssel védett játszótér úgy lesz kialakítva, hogy a legkisebbek egy biztonságos, elkülönített belső részen, a játszva tanulás elve szerint érezhessék jól magukat: lesz például egy nagy felületen kialakított homokos-vizes játszórész, amiből előásható fosszília-másolatok ösztönzik tanulásra a kicsiket.

Lesz rengeteg hinta, egyensúlyozó eszköz, mászókák, kilátótornyok, például az a különleges, hatalmas léghajó-mászóka, amit Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A fák lombkoronájának magasságában hálós mászórendszer épül, és a park területén helyek kap egy mászószikla, valamint gördeszka és pump track pálya is a nagyobbaknak. Az új játszótér „okos” is lesz: egyes csúszdák kiírják majd, hogy milyen sebességgel száguldott le rajta a gyerkőc, illetve a homokos rész egy elkerített pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni, így a kicsik versenyezhetnek is egymással.

A játszótér integráltsága az jelenti, hogy a tervezők gondoltak a fogyatékkal élő gyerekekre is, számos játszóeszközt akadálymentesen lehet majd megközelíteni. Az illemhelyek is akadálymentesek és gyerekbarátok lesznek, pelenkázásra, szoptatásra is alkalmas részekkel.

És hogy honnan vették ezeket a szuper ötleteket a tervezők? Nos, maguktól a gyerekektől. A tervezési folyamatba ugyanis nem csak pszichológusokat, tájépítészeket és pedagógusokat vontak be, hanem magukat a gyerekeket is, akiknek több ötletét is beépítették a tervekbe.

  • 954 2019. február 14 Belföld 2019. február 14.

    Facebook Comments