Hommage á Czeizel Endre

Hommage á Czeizel Endre

Múlt héten halt meg a világhírű orvos-genetikus, akinek több tízezer Czeizel-bébi köszönheti az életét. Legnagyobb eredményeivel búcsúzunk tőle.

 

Czeizel Endre, a magyarországi tudományos ismeretterjesztés egyik legismertebb alakja a hetvenes években lett országosan ismert, azóta pedig nincs magyar ember, aki ne halott volna legalább egy-két eredményéről. Fő kutatási területe, aminek a legnagyobb sikereit köszönhette, a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése volt.  Czeizel volt a világon az első, aki igazolta a magzatvédő vitamin és a folsav szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében. Papp Zoltán szülész-nőgyógyásszal igazolták, hogy a folsav (B9-vitamin) szedése a fogamzás előtt, a fogamzás idején és a terhesség első három hónapjában csökkenti a velőcsőzáródási rendellenesség (VZR) előfordulását. És ha itt az Elevit reklám jut rögtön eszünkbe, az sem véletlen: ez a magzatvédő vitamin is az ő keze alól került ki, csakúgy, mint 2014-ben a Dr. Czeizel magzatvédő multivitamin.

Kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett rendellenességek és adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia voltak. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben: az idegcsőzáródásos születési rendellenesség mellett a Down kór kialakulásának okait is kutatta, élete utolsó éveiben pedig érdeklődése a zsenialitás öröklődése felé fordult. Híres emberek családfái alapján próbált rájönni, hogyan születik valaki géniusznak.

A családtervezés volt a szívügye: már a hetvenes évektől végzett genetikai tanácsadást, kidolgozta a „magyar módszert”, majd a ’80-as években az optimális családtervezési modellt. 1970-től vezetője volt a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának, 1973-ban létrehozta a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját. 1996-98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója volt és ő alapította Zuglóban a Családtervezési Központot. Elnöke volt a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring Systemnek és az European Environment Mutagenic Societynek, alelnöke a washingtoni Humángenetikai Világkongresszusnak, szakértője WHO-nak.

Czeizel több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv szerzője volt. Számtalan kitüntetése között volt a Kiváló orvos (1988), a Markusovszky-díj (1970, 1973), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1995), a Gyermekekért Díj (1996), a Kennedy-díj (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2005), a Hazám-díj (2011) és a Semmelweis-díj (2014) is.

Czeizel Endre életének 81. évében, augusztus 10-én hajnalban hunyt el, leukémiás volt.

 

  • 1513 2015. augusztus 17 Belföld 2015. augusztus 17.

    Facebook Comments