Novellák lepték el a buszmegállókat – a kortárs irodalom utat tört magának
Írta:

Novellák lepték el a buszmegállókat – a kortárs irodalom utat tört magának

Sötétkék plakátokon hosszú-hosszú szöveg. És hogy ki áll neki olvasgatni? Meglepően sokan.

 

Nagyon furcsa plakátok lepték el a főváros és néhány nagyobb város buszmegállóit. A sötétkék hirdetőtáblákon rengeteg szöveg, és semmi, első ránézésre is értelmezhető üzenet. A JCDecaux novellákkal plakátolta ki a megállókat!

A médiacég rendhagyó módját választotta az irodalom népszerűsítésének: irodalompályázatot hirdetett ötperces tárcanovellákra, a legjobbakat pedig a busz- és villamosmegállók citylight hirdetésein tette közzé. Ez pedig nagyon sok szempontból formabontó, sőt, bátor megoldás. Szembe megy azzal a trenddel, hogy mindent digitálisan, képernyőt fogyasztunk, szakít a haszontalan/bosszantó plakátok hagyományával, kultúrát csempész a mindennapokba. Egyszóval elképesztően ötletes és király dolog, amit véghez vittek.

Az Álljon meg egy novellára! című irodalmi pályázatra minimum 3600, maximum 4000 karakteres szövegekkel lehetett nevezni, mert ez az a hosszúság, amiket pont el tud olvasni a tömegközlekedő, amíg jön a villamos. A zsűri elnöke Grecsó Krisztián író volt, ami komoly szakmai nívót is ad a kezdeményezésnek. Grecsó a díjátadón elmondta: a beérkezett 2000 pályamunka rekordmennyiség, még az Élet és Irodalom tárcanovella-pályázatára sem érkezett ennyi, ráadásul a beérkezett anyagok meglepően jók voltak. A pozitív változásról így nyilatkozott az író:

„Jól, vagy egész jól írni nagyon sokan megtanultak. Hogy ez azért van így, mert a Facebookon pozícionálniuk kell magukat, és a nyelv egy demonstráló eszköz, azt nem tudom, de az előzsűrinek nagyon nehéz dolga volt.”

A nyertes Somogyi Katalin, az ELTE angol-magyar tanári szakos hallgatója lett Katicabogár című novellájával, a második díjat Orosz Adél tervezőgrafikus a Kapcsolás, a harmadik díjat Somogyi Boglárka Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című művével nyerte. A top hármat és további 17 pályamunkát plakátoltak ki városszerte, ezeket fotóval, rövid életrajzzal ellátva olvashatjuk a forgalmasabb busz- és villamosmegállókban. De ha most kíváncsi lettél, és nincs a közeledben egy ilyen felület sem, akkor a szuper hír: ezen az oldalon magyarul, a itt pedig angolul is olvashatóak az írások.

 

  • 824 2017. július 26 Belföld 2017. július 26.

    Facebook Comments