Ritka égi jelenséget láthatunk januárban
Írta:

Ritka égi jelenséget láthatunk januárban

Számos körülmény szerencsés összeadódásának köszönhető, hogy ilyesmit láthatunk.

 

Január 20-ról 21-re virradó éjjel különleges égi jelenségnek lehetünk szemtanúi: Holdunk egyszerre lesz szuperhold, vérhold, farkashold és emellett teljes holdfogyatkozást is láthatunk. Ez utóbbit érdemes kiélvezni, mert a következőre csak 2021 májusáig kell majd várni – írja a Daily Mailre hivatkozva a Szeretlekmagyarorszag.hu.

 

A különleges égi jelenség számos körülmény szerencsés összeadódásának köszönhető. Aznap telihold lesz, a januári teliholdat pedig farkasholdnak is nevezik. A Hold pályája pont akkor lesz a legközelebb a Földhöz, ezért nagyobbnak fogjuk látni – ettől lesz szuperhold.

 

Ezen kívül a Föld pont a Hold és a Nap között halad majd át. Bolygónk beárnyékolja a Holdat, így holdfogyatkozást okoz. De mivel pont szuperhold lesz, így a nap fénye másképp verődik vissza. Ettől a Holdra vetülő árnyék vöröses színű lesz, ezt nevezzük vérholdnak.

 

A látványos jelenséget elsősorban az Európában, Afrikában és Észak-Amerikában élők élvezhetik majd, a Föld többi részén viszont kevésbé, vagy egyáltalán nem lesz látható.

 

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

  • 710 2019. január 09 Belföld 2019. január 09.

    Facebook Comments