A pezsgő titkos élete
Írta:

A pezsgő titkos élete

12 érdekesség a szilveszter italáról, amit szinte senki nem ismer.

 

Az ország pezsgőfogyasztásának háromnegyede az év végi, ünnepi időszakra esik, ám azt leszámítva, hogy édes vagy száraz legyen-e az idei menü, nem igazán foglalkozunk ezzel az isteni nedűvel. Ezt ellensúlyozandó most összegyűjtöttünk 12 érdekességet az aranyló italról.

  1. A pezsgő legelső írásos említése Kr. u. 496-ból való, I. Klodvig frank királynak a Reimsben, karácsonykor tartott keresztelését igazoló oklevélben szerepel először a champagne nevű híg vörösbort.
  2. A pezsgő XIV. Lajos kedvenc itala volt, még rendeletet is hozott ezzel kapcsolatban. Dekrétuma szerint a pezsgőspalack űrtartalma csak 1,6 párizsi pint (kilenc deciliter), súlya 25 uncia (azaz 77 dekagramm) lehetett, a dugót pedig a szemsérülések elkerülése érdekében három szálból font kötéllel kellett az üveghez rögzíteni.
  3. A kora újkorban elterjedt nézet volt az orvosok körében, hogy a pezsgőben található buborékok gyógyítják a maláriát. De jó is lenne!
  4. A pezsgőt kezdetben az ördög művének tartották, mert a készítése során szétrobbanó palackok rengeteg sérülést okoztak. Régen ugyanis a pezsgőt úgy készítették, hogy a nem teljesen erjedt borokat tavasszal bepalackozták, majd az erjedés befejezése után óvatosan kinyitották az üveget, és a leülepedett seprőről másik palackba öntötték a bort. Csakhogy az eljárás során keletkezett széndioxidból származó nyomás az üvegek 30-40%-át összetörte, és bizony ez rengeteg sérülést okozott.
  5. Dom Pérignon, a pezsgő atyja egy darabig küzdött a buborékok ellen, mert hibának tartották az italban megjelenő bubikat… Küzdelme hiábavalónak bizonyult a mi legnagyobb szerencsénkre.
  6. Napóleon minden hadjárata előtt meglátogatta gyerekkori champagne-i barátját, Jean-Rémy Moët pezsgőkereskedőt, és feltankolt egy jó nagy pezsgőszállítmányt. Az anekdota szerint az egyetlen kivételt a waterlooi csata jelentette, a császárnak ekkor ugyanis nem volt ideje feltölteni a készleteit… Erre mondják, hogy ciki.
  7. A Champagne elnevezést az 1891-es ún. madridi szerződés óta csak az azonos nevű észak-francia tartományban készült pezsgőkre használhatják. A kérdés olyannyira létfontosságú volt a franciáknak, hogy rendelkezést az első világháború utáni versailles-i békeszerződés 274. §-ában is megerősítették.
  8. Egy átlagos pohár pezsgőben nagyjából 2 millió buborék van. Ès pont ez a sok bubi az oka, hogy olyan hamar a fejedbe száll.
  9. Az üvegből kirepülő dugó sebessége a 60 km/h-t is elérheti, szóval inkább ne próbáljátok ki a filmekben látott látványos felrázva kinyitós mozdulatot.
  10. A hagyományos készítésű pezsgők mind a mai napig sokáig, egészen pontosan két évig készülnek. A máglyába rakott palackokban az erjedés 3-4 hónapig tart, utána még fél évig érlelik a pezsgőt, időnként felrázva, hogy felkeverjék benne az élesztőt. Ezután a palackokat dugójukkal lefelé, 45 fokos szögben rázóállványra helyezik, ahol időnként megforgatják őket, végül pedig seprőtelenítik az italt.
  11. A pezsgőspohár fala vékony, maximum egy milliméteres lehet, űrtartalma 100-125 milliliter. Kezdetben széles szájú talpas poharat használtak, amit a legenda szerint Madame Pompadour keblei ihlettek, ám ezt mára a hosszú, flőte alakú kehely váltotta, amiben jobban érvényesül ez a nemes ital.
  12. A szakértők szerint a fehér pezsgőt 6-8°C-ra, a vöröset 8-9°C-ra kell lehűteni, de soha nem mélyhűtőben. Az is jó, ha a pohár is hideg, így ugyanis nem “fut ki” a pezsgő.
  • 1066 2017. december 28 Életmód 2017. december 28.

    Facebook Comments