Kulturált lomtalanítás egész évben
Írta:

Kulturált lomtalanítás egész évben

Hihetetlen, de léteznek: lomtalanító udvarok, ahonnan bárki vihet – és hozhat – bármit.

 

A nagyobb városok egyik leglátványosabb rákfenéje a lomtalanítás. Ilyenkor egész városrészeket lep el a hulladék és az ezekből guberáló emberek. Merthogy sokszor tényleg szuper dolgok esnek a lomtalanítás áldozatául: bútorok, festmények, játékok… és ami az egyiknek nem kell, annak van, aki még örülne. Aki járt már lomtalanítás idején például Budapesten, az tudja, hogy ez miért olyan szörnyű időszak mégis. Ráadásul évente csak egyszer van, így sokáig kell őrizgetni a nagyobb, kidobásra szánt dolgokat. Ezért rendkívüli, amit a FKF Nonprofit Zrt. megvalósított. Két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) nyílt Budapesten 2016 őszén.

Ezek az Újrahasználati Központok gyakorlatilag két nagy (7862 és 4351 négyzetméter össz alapterületű), állandó lomtalanítási terület. A működésük nagyon egyszerű. Ha leadni szeretnél valamit, akkor teljesen ingyenesen átveszik tőled. Minden leadott tárgyat ellenőriznek, és ha még használható, tehát betölti a funkcióját, akkor bekerül a SZÚK bemutatótermébe vagy raktárába, ahonnan elvihető lesz. Ha már nem lehet használni egy tárgyat, akkor pedig a hulladékudvarba kerül, tehát semmiképp nem mondják azt, hogy vidd haza a kanapédat, ahogy tudod. Az viszont fontos, hogy pár alapadatot elkérnek, pusztán azért, hogy például ki tudják szűrni a bűncselekményből származó tárgyakat és ezek leadóit.

Ha elvinni szeretnél, akkor ezekben a bemutatótermekben tudsz válogatni az elvihető holmik közül. Az állandó készlet nem túl nagy, de folyton cserélődik, így ha keresel valamit, de nem találsz, érdemes rendszeresen visszanézni. Fontos azonban, hogy a tárgyak elvitelének minimális ára van: 100-10.000 forintot kell fizetni az addigi tárolásért. Az összeg a tárgy nagyságától függ. A legdrágább kategóriába például a komplett szekrénysorok tartoznak, a szóló bútorok 5000 forintba kerülnek, a kisgépek díja egy ezres, az apróbb holmi pedig 100-500 forint.

Az újrahasznosítási központok célja így nem csupán a hulladékmennyiség csökkentése, de szociális szempontból is nagyszerű ez a kezdeményezés.  Dorogi Gabriella, az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője már az első tapasztalatokról is be tudott számolni:

„A nyitás óta valamivel kevesebb mint fél éves tapasztalattal rendelkezünk. A látogatottság egyértelműen folyamatosan növekszik mindkét létesítményben, és egyre több eszköz, tárgy érkezik be újrahasználatra. Érdekes, hogy a beszállítás volumene csak kicsivel magasabb, mint a kivételezésé, és a kettő egymással arányosan növekszik. Ez azt jelenti, hogy egy folyamatosan változó nem túl nagy mennyiségű, de lassan növekvő készlet van bent mindkét központban. Alapvetően minden kurrens, háztartásokban előforduló használati és dísztárgy leadható. A leggyakoribb leadott tárgyak: bútorok, sporteszközök, könyvek, játékok, de szép számmal érkeznek be dísztárgyak, konyhai eszközök is.” – mondta el az eletszepitok.hu-nak.

A két SZÚK udvar címe:

Budapest XV. kerület Károlyi Sándor utca 166.

Budapest XVIII. kerület Besence utca 1/A

A legjobb hír pedig a végére maradt: hasonló létesítmények létrehozása más településeken is tervben van, úgyhogy nemsokára talán az ország nagyobb városaiban is lehetőség lesz ily módon megszabadulni a feleslegessé vált holmijainktól.

  • 1247 2017. január 29 Életmód 2017. január 29.

    Facebook Comments