Életed végéig ihatnál abból a pénzből, amibe egyetlen palack kerül belőle.
A tokaji borok nem csupán idehaza ismertek és képviselnek magas minőséget, de külföldön is megállják a helyüket. Azt viszont gondoltad volna, hogy a világ legdrágább bora is itt készült? A Royal Tokaji 2008-as Esszenciája palackonként 35.000 dollárt, azaz 11 millió forintot ér, „köszönhetően” a ritkaságnak és a magas bekerülési költségnek. A magyar borkülönlegességre most a Fortune magazin csodálkozott rá, akik kiemelik: a különleges évjáratból mindösszesen 18 palack készült, és egyetlen magnumpalacknyi esszenciához több mint 200 kilogramm, kézzel szüretelt szőlőre és hosszas érlelési folyamatra van szükség, amivel a világ legmunkaigényesebb borai közé tartozik. 2008 ráadásul eleve remek évjárat volt, így aki hozzájut egy ilyen palackhoz, az valóban szinte csodát vásárol, bár kérdéses, hogy van-e az a gyűjtő, aki csapra verne egy ilyen különlegességet.
Az esszencia különlegessége egyébként abban rejlik a „sima” aszúhoz képest, hogy 100%-ban megaszúsodott, szinte mazsola-szerű szemekből készül, nincs egy alap bor, ami hígítja az édességét. A nagyon magas cukortartalmú folyadék különösen hosszú idő, akár 8 év alatt készül el, szemben a legtöbb bor pár napos, hetes erjesztési-érlelési folyamatával. Ráadásul ehhez a különleges késői szüretelésű borhoz kegyes időjárás is szükségeltetik, ez a sok tényező pedig mind közrejátszik abban, hogy végül egy vidéki lakás árába kerüljön egyetlen palack.